Читај ми!

Вучић предлаже измене Кривичног законика, за силоватеље могућ и доживотни затвор

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Влади и премијерки поднео акт којим се предлажу измене Кривичног законика када је реч о казнама за силоватеље, оне који су починили обљубу над немоћним лицем, дететом, насиље у породици.

Александар Вучић је гостујући на ТВ Прва рекао да је за силовање досад била предвиђена казна затвора од 5 до 12 година, а да он предлаже казне од 5 до 20 година и могућност изрицања казне доживотног затвора.

Према Вучићевом предлогу, уколико је то дело учињено према детету, починилац ће се казнити затвором од најмање 10 година или доживотним затвором.

До сада је за обљубу над немоћним лицем била предвиђена затворска казна од 5 до 12 година, а он је предложио од 5 до 20 година и доживотну казну, као и за обљубу над дететом.

Наводи да су за обљубу злоупотребом положаја до сада биле предвиђене казне од три месеца до три године, а он је предложио од шест месеци до пет година.

Уколико је наставник, васпитач, старатељ, родитељ, очух, маћеха или друго лице извршило обљубу или са њом изједначен чин са малолетником који му је поверен ради учења, васпитавања, старања, неге, председников предлог је да буде кажњен од пет до 12 година за разлику досадашњих од једне до 10 година.

"Нема више једна година, идеш најмање на пет година. Упетостручио сам у мом предлогу минималну казну, а за најтежа дела смо их изједначили са тешким убиствима, повратницима, вишеструким убицама", нагласио је Вучић.

Како истиче, уколико је наступила смрт детета, предлог је да казна буде најмање 10 година или доживотни затвор.

"За ове стручњаке за недозвољене полне радње, њима је свеједно да ли су девојчице или дечаци, раније је било новчаном казном или до три године. Мој предлог брише новчану казну", поручио је председник.

Додао је и да је за насиље у породици, уместо од три месеца до три године, предложио казну од шест месеци до пет година, а уколико је коришћено опасно оруђе или оружје, у том случају од једне до 10 година.

Наводећи да његова иницијатива иде прво у Владу, па ако Влада прихвати у Скупштину, Вучић каже да се нада се да ће Влада прихватити и додаје да је до сада од када је председник само једном изашао са иницијативом.

"Ово ће лековито да делује. Људи који то раде не верују у морал, њих то не занима, они једино верују у ово, е када овако буду кажњени видећете како ће да воде рачуна и у односу према женама и према деци", нагласио је.

На питање да ли је требало оштрије да реагује на интервју са силоватељем И. М. у Информеру, Вучић је рекао да се "гади људи који се иживљавају над женама и децом".

"О силоватељима и да не говорим. Да нисам председник рекао бих да не заслужују да живе, пошто сам председник морам да пазим како се изражавам. Да сам уредник не бих то урадио, али интересантно је да су због тога били протести, али нема протеста када се цитирају Беливук и остали, који су починили монструознија кривична дела јер некима то политички одговара", навео је Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво