Читај ми!

Дан сећања на жртве стратишта у Јајинцима

Обележава се Дан сећања на жртве стратишта у Јајинцима, где је убијено скоро 80.000 Јевреја, Срба и Рома у Другом светском рату. Највећи број стрељаних на то место је доведен из логора на Бањици и са Старог сајмишта, а у садашњем Спомен парку у Јајинцима су и сахрањени. Дану сећања присуствовала је премијерка Ана Брнабић која је положила венце на Споменик жртвама.

Стрелиште у Јајинцима, подно Авале, једно је од највећих места егзекуције на територији окупиране Србије у Другом светском рату.

Према прорачунима историчара убијено је 80.000 Срба, Јевреја и Рома, али и насумично ухапшених цивила, као део одмазде немачких окупаторских власти у Београду, која је донела проглас којим за сваког убијеног Немца мора бити убијено 100 цивила.

Жртве су доводили из концентрационих логора на Бањици и са Сајмишта. У већ припремљене раке ту су сахрањивани и убијени угљен-моноксидом у камиону "душегупки", који је кружио Београдом.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је у Јајинцима да они који почивају на том месту траже од нас да на све савремене изазове одговоримо одлучно, достојанствено и непоколебљиво.

"Изазови са којима се наша Србија данас суочава су страховити. Истина је да живимо у времену које је најтеже у претходне две деценије од 1999", навела је премијерка. 

Премијерка је оценила да су УН формиране да после два светска рата спрече трећи и спасу човечанство од патњи које доносе ратови, а посебно оних које би донео нови светски рат.

"Повеља и принципи међународног права чували су мир у свету. Њихово гажење у случају Србије, то је тада било јасно свима који су желели то да виде, отворило је Пандорину кутију, а селективно тумачење принципа међународног права довело је свет тамо где смо данас. Зато је притисак који Србија данас трпи директно сразмеран лицемерју великих сила које нас притискају", рекла је Брнабић. 

Додала је да се Србија не стиди да политику привржену принципима слободе искаже свуда у свету и истакла да је доказ за то и говор председника Србије Александра Вучића у Уједињеним нацијама (УН). 

Два принципа спољне политике  

Зато јој је, каже, важно да на том месту јасно каже и поручи нашим грађанима, али и свим нашим страним партнерима, да спољна политика Србије почива на два принципа.

"Први је да нашу политику водимо самостално и независно у складу са државним и националним интересима, а други је да је водимо са међународним јавним правом", навела је Брнабићева.

Додала је да је други принцип једнако важан, а то је да се спољна политика Србије води у складу са међународним јавним правом , принципима и Повељом УН и то апсолутно неселективно, не тумачећи принципе међународног права "онако како то нама одговара, другачије у односу на време и место, а и Повељу УН у односу на околности које нас окружују". 

"Неселективно значи да је територијални интегритет међународно признатих држава неповредив", рекла је Брнабић. 

Преживели логораш Славко Милановић подсетио је на страдања Срба и других народа у Другом светском рату и истакао да је Београд био град са највише концентрационих логора на својој територији.

Обележавању Дана сећања и полагању венаца на споменик у Јајинцима присуствовали су и министри Небојша Стефановић, Томислав Момировић, Дарија Кисић, Новица Тончев, потпредседница Скупштине Србије Сандра Божић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, официри Војске Србије, врховни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел, изасланик патријарха Српске православне цркве, преживели логораши, представници дипломатског кора и породица жртава. 

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво