Читај ми!

Почео попис – шта све треба да знамо када пописивачи закуцају на врата

Попис становништва, домаћинстава и станова у Србији почео је данас и трајаће до 31. октобра. Прелиминарни подаци биће објављени до краја новембра, а већ на пролеће почеће објављивање првих коначних резултата.

Пописивачи ће ићи од врата до врата и директно ће од грађана прикупљати пописне податке. Носиће идентификациону картицу са фотографијом, именом и презименом и дужни су да је покажу грађанима ако затраже.

Помоћник директора Републичког завода за статистику Петар Коровић рекао је за РТС да су пописивачи кренули с радом и да на врата грађана могу да закуцају од 8 до 20 часова.

Према његовим речима, за попис трочлане породице потребно од 20 до 30 минута.  

Уколико нисте код куће, пописивач ставља обавештење у поштанско сандуче на којем оставља своје податке и контакт пописног инфо-центра са којим затим ступате у контакт, а касније са пописивачем уговарате његов долазак, објаснио је Коровић.  

Пописивачи су од јутрос кренули широм Србије и за сада све протиче у најбољем реду. 

Дописник РТС-а из Ниша јавља да је у том граду на терен кренуло 516 пописивача. Весна Цакић, регионална координаторка у попису, каже да је сваки пописивач добио свој терен, односно пописни круг.

"Упитник је електронски, пописивач уноси податке у лаптоп, а онда се ти подаци свакодневно уносе у базу", рекла је Цакићева. Први прелиминарни резултати, каже, очекују се већ крајем новембра.  

Према подацима од 2011. у граду Нишу било је 260.237 становника, а регистровано је нешто мање од 90.000 домаћинстава. 

У попису становништва ове године учествују и Албанци из Бујановца, Медвеђе, Прешева.  Већина њих бојкотовала је попис 2011. године, а сада ће се одазвати. На то су позивали и представници политичких странака и институција у три општине. Пре свега, сада сматрају да су испуњени услови за попис, обрасци су и на албанском језику. А моћи ће да буду пописани и они грађани који тренутно нису у том домаћинству јер живе привремено у иностранству. 

Кристина Митић, инструкторка из Бујановца, каже да попис кренуо и да се све одвија по плану.

Попис се спроводи да бисмо добили прецизне податке о виталним, етничким, економским, образовним, миграционим и другим облежјима становништва, који су неопходни за добијање прецизне слике тренутног стања, али и за пројекције будућих кретања, а нарочито за реално сагледавање обима и последица исељавања становниства у иностранство у последњих 11 година, пада фертилитета и убрзаног старења, рекао је Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику.

Питања о националној и етничкој припадности, матерњем језику и вероисповести, подсећа, спадају у осетљива питања о којима се грађани искључиво лично изјашњавају.

"Заиста мислим да су то три најважнија питања и три можда најважнија податка која ћемо добити пописом. Националне мањине на бази тих података остварују своја права на локалу, а по страни националне мањине, које су јако важне, јако је важно да се већинско становништво изјасни онако како се осећа", рекао је Петар Коровић.

Коришћење електронских образаца уместо папирних гарантује тајност података. Уз то ће убрзати попис и обраду података.

"Овај попис становништва ће се спровести у складу са највишим међународним стандардима. Наравно, не смемо заборавити и на поверљивост ових података, што значи да се никакви индивидуални подаци неће објављивати", навео је Мартин Клауке из Делегације ЕУ у Србији.

Одговор на сва питања, недоумице и нејасноће грађани могу добити бесплатним позивом Инфо-центра, на број 0800 444 005.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво