Читај ми!

Устоличен епископ шабачки Јеротеј

У саборном храму светих апостола Петра и Павла у Шапцу,у присуству око 2.000 верника , одржана је света литургија коју су служили архијереји са свештенством, на којој је патријарх српски Порфирије устоличио на трон новог епископа шабачког Јеротеја.

Свечаном чину присуствовали су владикини пријтељи из свих крајева земље.

Патријарх  Порфирије рекао је да нимало није једноствно и без напора водити цркву, али тамо где има смирења и поверења у Христа већ постоји победа и тријумф.

"Нека Господ буде са тобом, а и ми сви препоручујемо се, а вама браћо и сестре честитам на новом епископу и саветујем да у свему следите реч Христову, која се проповеда у храму божијем и слушате речи Јеванђеља и имате Христа за меру, јер многи би људи без Христа да буду мера и мерило", рекао је патријарх.

Епископ Јеротеј рекао је да ће као архипастир епархије шабачке чувати и чврсто одржавати црквени мир и јединство.

"А мир је, као што сте ви једном рекли, ваша светости, претпоставка јединства у љубави и начин да се погубе силе раскола и раздора сукоба и мржње. У данашње време када су расколи, ратови и сукоби, нажалост, стварност коју живимо, императив мира постаје још важнији. Зато је неопходно драги и мој народе из Мачве, Поцерине, Јадра и Рађевине, Азбуковице и Посaвотамнаве да се сви молимо Богу за мир у свету", рекао је владика Јеротеј. 

Новоизабрани епископ шабачки Јеротеј (Петровић) рођен је 1971. године. Основну школу завршио је у Мачванској Митровици, гимназију у Сремској Митровици, а Вишу Електротехничку школу у Београду 1997. године.

Након служења војног рока, приступио је 1998. године братству Светих Архангела, а на Богословском факултету СПЦ у Београду дипломирао је 2009.

За време студија примио је монашки постриг, 2003. године, од стране епископа бачког Иринеја, добивши монашко име Јеротеј.

На редовном заседању Архијерејског сабора Српске Православне Цркве, одржаном 2021. годне, изабран је за викара Патријарха српског са титулом Епископ топлички, а ове године, на место епископа шабачког, уместо преминулог владике Лаврентија који је био архијереј готово пет и о деценија у земљи и расејању.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се