Читај ми!

Реаговања на забрану шетње у оквиру Европрајда

Поводом одлуке МУП-а да забрани шетњу у оквиру Европрајда, група ЛГБТ активиста окупила се испред Дома омладине, где је одржава Међународна конференција о људским правима у оквиру Европрајда. Стижу реаговања и политичких партија.

Група ЛГБТ активиста окупила се испред Дома омладине поводом одлуке Министарства унутрашњих послова да забрани шетњу у оквиру Европрајда, најављене за 17. септембар.

Активисти су носили транспаренте "Прајд је протест", "Ово је и наша држава", "Ми смо грађани и грађанке, нисмо екстремисти" и "Прајд је против насиља, зато га и забрањују".

Премијерка Ана Брнабић обратила се на Међународној конференцији о људским правима, у оквиру Европрајда, а њен долазак, окупљени припадници ЛГБТ заједнице дочекали су звиждуцима. 

"Одлуком Министарства унутрашњих послова да забрани шетњу у оквиру Европрајда, држава се повукла пред хулиганима и признала да су јачи од ње", каже Мариника Тепић, потпредседница Странке слободе и правде.

Према њеним речима, став Странке слободе и правде је јасан – сви наши грађани имају право на слободно изражавање мишљења и окупљање и мирна шетња Европајда није смела да буде забрањена.

Покрет слободних грађана оценио је да је МУП одлуком о забрани шетње Европрајда означило као легитимне мете све слободомислеће људе и припаднике ЛГБТ+ популације, који су већ раније најавили да ће се упркос забрани окупити 17. септембра испред Народне скупштине.

Демократска странка истакла је да најоштрије осуђује забрану Параде поноса, шетње у оквиру Европрајда. 

"Држава је још једном капитулирала пред хулиганима и показала да они уживају њену заштиту, а не грађани Србије. Огромна је срамота и веома забрињава то што је Министарство унутрашњих послова решило проблем потенцијалног насиља тако што је забранило мирну шетњу грађана, право гарантовано Уставом и законом, уместо да предузме мере против оних који представљају потенцијалну претњу", поручила је портпаролка ДС-а Алиса Коцкар.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да је, на основу Закона о јавном окупљању у складу са Уставом Србије, донело решења да не дозволи шетњу учесника "Европрајд 2022", као ни учесника породичне шетње у организацији "антиглобалиста" у Београду у суботу, 17. септембра.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара