Читај ми!

Отворен Европрајд у Београду

Европрајд 2022 у Београду званично је отворен подизањем заставе те манифестације испред Палате "Србија". Координатор Европрајда Горан Милетић поручио је да су многи веровали да се та манифестација неће десити, али је истакао да ће сви програми бити одржани, укључујући и шетњу.

Горан Милетић је рекао да су ЛГБТ права која ће бити гарантована законима потребна Србији, у чему ће, како каже, помоћи одржавање Европрајда. Истакао да је Европрајд порука толеранције и да је време за једнакост и солидарност.

"Европрајдом Београд ће показати да је град отворен за све, једнак за све, да је град промена и да права свих морају да буду загарантована", рекао је Милетић и нагласио да је ово прилика да се пошаље порука толеранције, солидарности, једнакости.

Навео је да од Скупштине очекује усвајање закона о истополним заједницама.

Милетић је рекао да је ово први пут да је застава подигнута испред једне институције и да тим чином желе да покажу да оне морају да ураде део свог посла, јер нема разлога да се законска питања која се тичу прва ЛГБТ+ заједнице не буду спроведена одмах.

Kако су најавили организатори, током Недеље поноса која ће трајати до 18. септембра биће организовано више од 130 различитих догађаја, а завршница манифестације требало би да буде шетња у суботу у 17 часова, за чије се одржавање очекује одлука државе, иако је Милетић рекао да су преговори још у току.

Милетић је позвао све грађане да се придруже шетњи 17. септембра.

Председница Асоцијације Европрајда, Кристин Геринг честитала је организаторима на отварању Европрајда, рекавши да је то "најважнији прајд у историји дугој 30 година".

Представник Београд прајда Марко Михаиловић је рекао да је годинама маштао о овом дану мислећи да ће то бити "дан тријумфа здравог разума, правде, вредности, демократије, поштовања правног поретка", дан када ће сви из ЛГБТ+ заједнице бити пресрећни, али се, каже, данас осећа посрамљено.

"Надам се да ће, ипак, на крају позитивна порука отићи у свет да су правда, здрав разум и људско достојанство победили и да МУП неће забранити шетњу, да ће ово бити нови почетак за поштовање људских живота у Србији", рекао је Михаиловић.

Кума Европрајда Ивана Рашић Сајси Ем-Си поручила је да је та тема поларизовала друштво и да смо сви свесни колико је важно да се Прајд одржи, јер то није само шетња, већ едукација.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво