Изасланици Синода код Артемија

Епископ рашко-призренски Артемије примио изасланике Светог архијерејског синода СПЦ-а, који су дошли да га саслушају и прегледају финансијско-материјално пословање те епархије.

Изасланике Светог архијерејског синода Српске православне цркве примио је Епископ рашко-призренски Артемије. Изасланици су упућени да га саслушају и прегледају финансијско-материјално пословање те епархије.

Реч је о одлукама донетим на седници Синода 5. фебруара, једној од првих које су одржане након устоличења патријарха Иринеја, наводи се у саопштењу. 

Епископ Артемије је, како се наводи, изасланицима уручио писану изјаву, "дату у пуној спремности да се штите у муци рођена и одана духовна чеда, користећи право архијереја и духовника при одређивању степена припадајућег му клира".

У саопштењу се цитира владикин одговор из недавног интервјуа у коме он "интересовање појединих западних амбасада за евентуална персонална решења на челу епархије" оцењује као "недопустиво мешање сила овога света у живот Цркве" и изражава наду да "такво њихово интересовање неће наћи ослонца и подршке у крилу СПЦ".

Како је наведено у саопштењу, у епархију је дошло пет изасланика Синода, међу којима су двојица владика.

Прошле године су на сајту СПЦ објављена документа из 2006. године која владику Артемија доводе у везу са поседовањем две куће ван територије епархије, као и у везу са фирмом Раде неимар", а изнете су и оптужбе на рачун његовог личног секретара Димеона.

Спорови у рашко-призренској епархији трају већ три године јер се епископ Артемије и викарни епископ Теодосије сукобљавају око питања обнове манастира срушених и оштећених у погрому 2004. године.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 11. феб 2010, 08:04) - Miroslav [нерегистровани]

Dogovorite se u tišini

Gospodo, povratilo se poverenje u Srpsku pravoslavnu crkvu, i pored svih muka i problema u životu, narod ima poverenja i želi da tako ostane.
Zato sve vaše unutrašnje i spoljne probleme svedite na minimum i dogovorite se tiho, bez lomova i što manje opterećenja javnosti.