Читај ми!

Вучић: "Нора" највећа снага Војске Србије

Председник Александар Вучић присуствује на Војној академији приказу новог наоружања и војне опреме из домаће наменске индустрије, за потребе Војске Србије. "Нора" је највећа снага српске војске, рекао је председник Александар Вучић.

Председник је на приказу прво обишао управо "Нору", самоходну хаубицу 155 милиметара, констатујући да је то "наша највећа снага".

Представници Војске и Министарства одбране су га информисали да недостаје да се произведе још шест "Нора", како би Војска укупно имали 36, односно за два дивизиона 18, како је и предвиђено.

"Хаубица 155 мм је најмоћније оружје, то је тренутно најтраженији калибар и оружје на украјинском ратишту, тамо где је потребно за далекометну паљбу. ''Нора'' погађа, и све што је на 150 метара, јер бојева глава уништава све у том опсегу", констатовао је Вучић.

Запитао је и колико кошта производња "Норе" и од надлежних добио одговор да појединачно кошта око 1,5 милиона евра.

Занимало га је и колико људи ради у "Борбеним сложеним системима" у Великој Плани, а представници наменске су га информисали да је у Плани 260 запослених, а у Куршумлији још 200.

Вучић је питао и војнике да ли су задовољни "Нором", на шта су они одговорили потврдно.

"Није тешка за управљање, то је сложен систем, али ниста није тешко", одговорио му је један од војника.

"Нора нам је највећа снага", узвратио је Вучић.

О повећању плата 

Официри и војници, које је председник питао и да ли су задовољни најавом о новом повећању плата од 25 одсто, одговорили одобравањем.

Такође, председник је обишао и борбено возило "Лазар 3", који је са успехом прошао сва испитивања.

"Тестирали смо тежиште рада, проверу вожње на различитим подлогама и вожњу са препрекама, проверавали систем, тачност и прецизност. Сва возила су успешно прошла тестове", рекао је официр Владимир Савић.

Додао је да сва возила имају климу, да има довољно места и за возача и за команданта и за оператера, те да је "Лазар 3" изузетно поуздано и прецизно борбено возило.

Вучић је могао да чује и да се "Лазар" показао одлично на различитим подлогама и да то што је "точкаш", није никакав недостатак, будући да, како су објаснили војници, има систем центалне регулације притиска у точковима, који у зависности од терена, испустса или "допумпава" гуме.

Надлежни су му пренели и да се до краја године очекује нова верзија "Милоша",који ће бити дужи за метар, имаће бољу заштиту и моћи ће да прими два борца више.

Вучићу су представљени и модернизовани радари, као и ФАП-ови камиони, последња генерација, који могу да "повуку" све од радара, лансириних рампи, укупне тежине седам тона терета, уз људство.

"Одушевљени смо овим камионима", рекли су му војници.

Видео је и "Пасарс", са новом шасијом, аутоматским мењачем, код којег су нови лансери ракета, и они су тренутно у фази завршног испитивања.

Представљене су му и беспилотне летилице "Пегаз", које су опремљене бомбама, али још нису у употреби.

Тај "наоружани" Пегаз уводи се у употребу од септембра, а Вучић је констатовао да је срећан што то чује.

Погледао је и нове "Заставине" пиштољ, чијих је 230 нових, унапређених војска данас преузети. 

По доласку на Војну академију, председник Вучић је извршио смотру постројеног заставног вода.

Са председником, приказу присуствују министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво