Читај ми!

Високе цене затварају локале у центру Београда, ко "отима" купце

Све је више празних локала и у ширем центру Београда. Онлајн продаја је исплативија, па власници пословног простора, катанац најчешће стављају на продавнице обуће и одеће. Да ли ће опстати, само тржни центри и они који су важни за туристичку понуду града?

За издавање или локал у припреми. Изаберите шта од тога лепше звучи. Ипак, ниједан израз не може да ублажи истину која интензивније него икада затвара локале у срцу града. Кирије скупе, улагања велика, а приход очигледно, недовољан.

"Пала је куповна моћ људи. Поскупели су животни трошкови, храна, струја, гориво. Све то утиче на куповну моћ људи. Тржни центри су такође однели један добар део уличне продаје. Лакше људима и да паркирају кола, да лагодно обаве куповину. Доста је пала та куповина по Булевару Краља Александра, ти бутици су у осетном паду. Велики ланци трговина им узимају клијенте",  навео је Бранислав Глођевић из фирме за комерцијалне некретнине.

И раднике, каже Бранислав Глођовић. Верује да до краја године продаја и закуп локала вероватно неће бити бољи. Стари тржни центри попут оног на Тргу републике, и у Чумићевом сокачету, некада су били пуни купаца. Никада се нису вратили.

"У последњих 15 година пословање је значајно промењено и Београд је децентрализован, па је тако тежиште пословања из строгог центра града пребачено на Нови Београд. Тржиште некретнина се опоравља од кризе изазване пандемијом која је погурала онлајн пословање", рекла је Јелена Давидовић, вођа продајног тима портала за некретнине.

Инфлација је додатно одмогла, тако да цене закупа могу бити само још више. Тржиште некретнина је непредвидиво, тврде стручњаци, а тренутна понуда је следећа.

"У центру Београда, можете наћи понуду за пословни простор који се налази у згради, ту мислимо на канцеларије и ординације са ценом од 10 до 15 евра по метру квадратном. Некада та цена достиже и 22 евра. Када је у питању понуда локала са излогом која се налази на атрактивној локацији, пешачкој зони, ту је другачија ситуација и цене су веће. Стартују од 22 евра по метру квадратном а неретко достижу и цену од 40 до 55 евра", каже Давидовићева.

Рачуница која ретко коме одговара, кад купаца нема. До тада ће ова слика бити неминовност. Високе цене локала, чини се, не сметају једино апотекама, пекарама и кладионицама.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво