Читај ми!

Kинеској трсци поплава и пожар не могу ништа – да ли може да замени традиционални начин грејања

Први мискантус, џиновску кинеску трску, Јован Шаматић из Шапца расадио је пре десет година. Данас, на седам хектара покоси 140 тона биомасе. Еко-калкулатор каже да уколико имате биомасу са 150 ари, можете да грејете кућу од 100 квадрата. Интересантно је да кинеској трсци ни поплава, ни град, па ни пожар не могу ништа.

Да је кишна година, џиновска кинеска трска била би четири метра висока. Тона суве биомасе на тржишту вреди око 100 евра. Ипак, највећа њена вредност је еколошка.

"Зато што она при сагоревању ослобађа мање угљен-диоксида него што преко године, током раста потроши. Институт из Земуна је то садио и на пепелишту у Обреновцу, зато што су имали проблем са ерозијом тог пепела и она би то везала и чак је ту успевала", навео је Јован Шаматић из Шапца.

Почетно и једино улагање је око 180.000 динара по хектару, а пун род даје након треће године.

"Године 2014. имали смо поплаву, једна површина од три хектара је била комплетно под водом, тад је она била још млада и није се још била разбокорила и било је доста корова у тим парцелама.

После десет дана вода се повукла, мискантус се зеленео, а коров који је био око ње је сав уништен. А конкретно парцела где смо сада пре две године је комплет изгорела, једина штета је била што нисам имао принос те године, али без иједног динара улагања она је поново никла.

Чак јој ни град не може ништа, само јој омлати лист, али се она после месец до месец и по дана поново опорави", навео је Шаматић

Користи се за израду пелета, брикета, изолационих материјала, простирки за коње, као компонента за израду инструмент-табли у аутомобилима, али и у производњи етанола. Дуговечна је и живи 20 година.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво