Приватни судски извршитељи

Законом о привременом или трајном одузимању имовине стечене криминалом, држава је блокирала управљање имовином вредном стотину милиона евра. Правник са минимумом радног искуства од пет година, који је завршио посебну обуку, за два месеца моћи ће да конкурише за посао приватног судског извршитеља.

Већ од марта, очекује се нови закон о приватним судским извршитељима јер је обим посла све већи. На основу Закона о привременом или трајном одузимању имовине стечене криминалом, држава је блокирала управљање имовином вредном стотину милиона евра.

Правник са минимумом радног искуства од пет година, који је завршио посебну обуку, за два месеца може да конкурише за посао приватног судског извршитеља.

О томе ће бринути постојећа дирекција, али и будућа Комора извршитеља за одузимање имовине стечене криминалом.

После Решења суда о извршењу пресуде, следи одлазак на терен и различита искушења.

"Дешава се да ви закажете извршење, а тамо вас сачекају чланови породице, гости, деца која се играју, а дошли сте да узмете објекат. Или фирма најнормалније ради на том месту иако су обавештени", каже извршитељ Дирекције за одузимање имовине стечене криминалом.

Према његовим речима, то је тактичко одуговлачење извршења, а циљ је да се прикажу као жртве. Зато, како каже, треба бити мудар и стрпљиви.

Накнадна одлука о одузетој имовини

Када извршитељи запечате имовину, накнадно се одлучује о томе да ли ће непокретност бити продата на аукцији или ће бити уступљена државним органима или локалној самоуправи.

"Донели смо одлуку да уступимо три таква објекта у граду Београду јер му недостаје 11 обданишта. Такође другим институцијама које имају потребу за простором. Уколико не буде било потребе државних органа ту имовину даћемо на лицитацију", рекао је државни секретар Министарства правде Слободан Хомен.

Уз закон о приватним извршитељима, пред Владом је, не случајно, и Предлог закона о платном промету који би требало да појача финансијску дисциплину тако што ће увести регистар меница и уредити сразмерну исплату дуга, како не би само неки повериоци намирили потраживања.

"Избрисаћемо такозвану предблокаду зато што она до сада није давала ефекат. То значи, оног момента када меница дође на наплату, било пореског или судског решења, рачун привредног субјекта ће бити блокиран у року од пола сата, извршење ће да се деси тако да он неће ни знати да му је рачун блокиран", навео је директор принудне наплате НБС Ранко Алексић.

Нови закони требало би да спрече злоупотребе, али и да значајније пуне државну касу, што је један од договора са Међународним монетарним фондом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво