Читај ми!

Протест грађана Новог Сада због Урбанистичког плана, покушали да пробију полицијски кордон

Грађани Новог Сада протестовали су против усвајања Генералног урбанистичког плана. Полиција је морала да реагује, а повремено је долазило и до сукоба грађана са полицајцима. Скупштина Новог Сада усвојила је нови Генерални урбанистички план града - 63 посланика гласалa су за, док су 4 посланика СРС-а и ДСС-а била против. Припадници Министарства унутрашњих послова су током трајања демонстрација привели четрдесетседмогодишњег Новосађанина и двадесеттрогодишњег мушкарца из Пожеге и против њих ће бити поднете кривичне пријаве због напада на службено лице.

Грађани су током седнице Скупштине Новог Сада покушали да пробију кордон полиције и уђу у Скупштину Војводине, где привремено заседа и градска Скупштина.

Скупштина Новог Сада усвојила је нови Генерални урбанистички план града. 63 посланика гласали су за, док је 4 посланика СРС и ДСС било против. Посланици ЛСВ Ненада Чанка, која је коалициони партнер СНС у граду, нису били присутни у сали. 

Документ од 1.300 страница који је био пред одборницима Скупштине Града скоро је идентичан оном који се нашао на јавним расправама.

Комисија за планове одбила је готово све примедбе на тајној седници. Највише приговора грађани су имали на план изградње такозваног Новог Сада на води, стамбеног комплекса уз обалу Дунава, Шодроша и Рибарског острва, на подручју "Бродоградилишта".

Грађани сматрају да је ГУП рађен по мери инвеститора, а не реалним потребама града. Своје примедбе на ГУП дало је и Друштво архитеката Новог Сада. 

Градоначелник Милош Вучевић рекао је да никада није била јавнија расправа ГУП-а – три јавне презентације су одржане са великим бројем примедаба.

"Мирно спавам. Развојни ГУП је конципирала и дефинисала струка, а политика ће дати коначну реч под оквиром Устава и закона. Град чувамо. Свашта се причало, да ће Променада потонути, Спенс пропасти – ништа од тога се није десило. Узета су у обзир позитивна демографска кретања. Ово је стратешки документ који треба да дâ неку маргину куда Нови Сад треба да се креће у наредном периоду. Тврдим да је ово добар план, нећу подлећи мањој скупини људи. Свако свој посао, мирно и достојанствено", каже Вучевић.

Према његовим речима, град ће до 2030. нарасти за више од 130.000 становника.

"А план даје и строже критеријуме за градњу, већи број паркинг места, већи број зелених површина", рекао је Вучевић.

Окупљени грађани су завршили протесте и разилазе се.

Припадници Министарства унутрашњих послова саопштило је да је спречило групу демонстраната међу којима су се налазили и политички активисти да насилно сруше заштитну ограду и упадну на седницу Скупштине града Новог Сада.

Наиме, демонстранти су данас, током протеста поводом доношења урбанистичког плана, испред места одржавања седнице скупштине града Новог Сада покушали да наруше јавни ред и мир, гађали су припаднике полиције и обезбеђење скупштине флашама, камењем и поливали их зеленом фарбом, саопштено је из МУП-а.

Припадници Министарства унутрашњих послова су током трајања демонстрација привели четрдесетседмогодишњег Новосађанина и двадесеттрогодишњег мушкарца из Пожеге и против њих ће бити поднете кривичне пријаве због напада на службено лице.

Како се наводи у саопштењу, упркос исказаном насиљу од стране демонстраната, припадници полиције су, у складу са законским овлашћењима брзо и ефикасно реаговали и очували стабилан јавни ред и мир.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво