Читај ми!

"Око соколово" добило своју кућу – Калетинац се сећа свог Драгутина Матића

У Калетинцу код Гаџиног Хана отворена је завичајна спомен-кућа Драгутина Матића, српског војника солунца – познатијег као "Око соколово" – чија је фотографија симбол Првог светског рата.

У моравском стилу, са терасом и стубовима, од камена, дрвета и блатног малтера реконструисана спомен-кућа Драгутина Матића идентична је оној у којој је рођен и живео најпознатији Заплањац.

Опремањем рестаурираним намештајем и предметима из тог доба, као и оригиналним старим фотографијама, аутентичност објекта потпуно је сачувана. Кућу, тада оронулу и урушену, наследници су поклонили општини како би од ње направила музеј.

Зоран Матић, праунук Драгутина Матића, каже да би могао и сузу да пусти: "Пресрећни смо, дуго смо чекали."

Драгутин Матић из Калетинца учествовао је у оба Балканска рата и у Првом светском рату. Борио се на Солунском фронту, био извиђач Гвозденог пука. Фотографију "Око соколово", која је симбол Великог рата и налази се у многим уџбеницима за историју, направио је на Дрини руски ратни фото-репортер. После учешћа у ратовима, Матић се вратио у родни Калетинац.

"У својој седамдесет и некој години био је председник села на иницијативу мештана. Могу да вам кажем да је био веома радан, веома скроман и веома строг човек. Строг прво према својој породици, па после према осталима", наводи Живорад Матић, његов најстарији праунук.

Музеј је освештан у присуству представника Копнене војске и мештана. У изградњу и опремање музеја Општина Гаџин Хан уложила је 4,7 милиона динара.

"Прво, из патриотских разлога, Драгутин Матић је заслужио да његов дом постоји, а што се тиче даљих планова биће једна од најважнијих наших туристичких тачака", објашњава Милисав Филиповић, председник Општине Гаџин Хан.

Врата су отворена за посетиоце, па ће убудуће ђаци на екскурзијама моћи да о историји, храбрости и посвећености уче у аутентичном простору.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво