Читај ми!

Због хакерских напада недоступни сервиси Геодетског завода

Сервиси Републичког геодетског завода (РГЗ) недоступни су спољним корисницима, зато што је ИТ инфраструктура од јуче мета интензивног хакерског напада. Маја Радовић из РГЗ каже за РТС да је превентивно закључан комплетан ИТ систем и да је акценат на заштити геопросторних података који, према Уједињеним нацијама, представљају основу за суверенитет једне државе. Овај сајбер напад се због тога, како је нагласила, може тумачити и као напад на саму Републику Србију.

Док се не отклони хакерска претња, како би се спречила угроженост система и података, сервиси Републичког геодетског завода неће бити доступни спољним корисницима.

Маја Радовић је истакла да је тренутно превентивно закључан комплетан ИТ систем, јер је акценат на заштити података, то су геопросторни подаци који, према Уједињеним нацијама, представљају основу за суверенитет једне државе.

"Тако да овај сајбер напад можемо тумачити и нападом на саму Републику Србију. У том смислу Републички геодетски завод је окупио тим стручњака који ради на сајбер безбедности", нагласила је Радовићева.

Навела је да Завод тренутно сарађује са Тужилаштвом за високотехнолошки криминал, Безбедносно-информативном агенцијом као и свим другим државним органима да би се претња отклонила што пре и успоставио нормалан режим рада свих сервиса.

То, каже, потврђује и да су предузете све мере како би се заштитили подаци грађана Србије.

Објаснила је да су хакерским нападом највише угрожене купопродајне активности, зато што грађани тренутно не могу обавити оверавање купопродајних уговора или добити лист о непокретности на шалтерима Завода, као ни код лиценцираних геодетских организација и код нотара.

"Све што се тиче тржишта непокретности тренутно није могуће обавити. Од продаје најмање гарсоњере до потребе да се дође до грађевинске дозволе. Вероватно ће постојати нервоза код грађана. Нама је најважније да се подаци сачувају и зато молимо грађане за стрпљење док се ово не реши", апеловала је Радовићева. 

Такође, грађанима који имају заказан термин, саветује се да не долазе у Катастар док се не успостави нормалан рад сервиса. 

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво