Читај ми!

Наставак преговора о судбини радника Фијата, на столу и даље кључна питања

Радна група наставља данас преговоре о судбини радника крагујевачког Фијата у Влади Србије. На столу су и даље питања о условима рада у иностранству, висини отпремнина и заштићеним категоријама радника који би требало да остану у компанији. Данас истиче и рок за пријављивање запослених за рад у једној од четири фабрике компаније Стелантис у Европи.

Представници синдиката кажу да немају податак о томе колико се радника пријавило за одлазак на рад у иностранство, али је према њиховим сазнањима мали одзив.

И они очекују да ту информацију чују данас од представника Владе. Синдикати сматрају да би требало продужити рок за пријављивање за одлазак у иностранство, јер су, како наводе, радници тек у понедељак од компаније добили званичну и потпуну понуду.

Како је раније најављено, око 1.000 запослених требало би да оде на рад у једну од четири фабрике Стелантиса у Европи. Ко се не одлучи за ту опцију следи му отказ уз отпремнину.

"На данашњи дан је најважније да се реши то да запослени који се изјашњавају по једној од ове две основе буду задовољни, ако је то уопште могуће у овом тренутку. У овом тренутку није из разлога што морам рећи да су услови одласка од стране послодавца, нису толико лоши у смислу плате, у смислу оне накнаде која се даје за одлазак. Запослени се заиста по том основу не жале. Једини проблем у целој причи је што је временски период од две године", рекао је Саша Ђорђевић, председник Самосталног синдиката ФАС-а.

Дужина временског периода од две године колико би радници требало да проведу у иностранству, био је камен спотицања и у претходне три рунде преговора колико је одржано у протеклих недељу дана.

Епилог нису добили ни други раднички захтеви. Без конкретних решења завршен је и трећи састанак радне групе за раднике "Фијата" у Крагујевцу. Тражено је проширење лист за такозвану заштићену категорију радника која би остала да ради у компанији у транзиционом периоду и до почетка производње електричног модела 2024. године.

Није утврђена ни висина отпремнина. Једино је позната понуда Стелантиса од 220 евра по години стажа, што радници сматрају да је мало.

четвртак, 30. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије