Читај ми!

Благојевић: Оштећен мали број објеката, грађани да се обрате локалним самоуправама

После невремена и бујичних поплава синоћ је проглашена ванредна ситуација за насељена места Богданица и Дружетићи у општини Горњи Милановац. Ванредна одбрана од поплава уведена је у Ужицу и Чачку. Највећа штета је на пољима у приобаљу Западне Мораве и Ђетиње и на путној инфраструктури. Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић каже за РТС да су поплаве нанеле штету малом броју стамбених објеката у Горњем Милановцу и Чачку и да грађани треба прво да се обрате локалним самоуправама.

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић рекао је да грађани којима је имовина поплављена прво треба да се обрате локалним самоуправама.

"Потом излазе на терен комисије за процену штете и покреће се процедура за признавање права на помоћ, тамо где има оштећења на приватним стамбеним објектима, али овде их има у релативно малом броју. Ми говоримо о десет објеката у Горњем Милановцу који су стамбени објекти и говоримо о неколико викендица у Чачку", рекао је Благојевић.

Напоменуо је да је за пар сати колико је киша падала пало између 60 и 70 литара по квадратном метру, што су, како је навео, просечне месечне падавине.

"Када погледате то и када погледате каква је штета, поставља се питање о чему се ради. Нарочито уколико погледамо друге општине, Општину Лучани, на пример, у којој сте имали подједнако интензивне падавине, а у којој нисте имали ни изливање, ни штету, чак ни на пољопривредном земљишту, по тврдњама председника општина са којим сам разговарао", навео је Благојевић.

Упитан због чега у Лучанима није било проблема као у другим општинама, Благојевић је подсетио да је држава уложила у чишћење и уређење локалних водотока и постављање бујичних брана, чиме је, како је навео, ризик смањен на разумну меру, али да то не значи да штете неће бити.

"У Горњем Милановцу, у Чачку, у Ариљу, у Ивањици – Ариље и Ивањицу не помињемо, а у истом су крају где и Пожега и Чачак и Лучани. Дакле, у свим тим општинама уложено је по милион евра само у локалне водотоке и то очигледно даје резултате, јер је штета коју сада овде видимо претежно у путној инфраструктури која је притом, ту ћу се сложити, у јако лошем стању", рекао је Марко Благојевић.

Истакао је да је од 2014. године Република Србија финансирала изградњу 140 потпуно нових мостова који су прављени према новим стандардима и навео да је локална путна инфраструкура у надлежности локалних самоуправа које би требало да изврше процену сваког моста у њиховој надлежности.

Благојевић је додао да ће за процену штете настале у поплавама за викенд бити потребно време, а да држава помаже у обнови када се за то стекну сви услови.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара