Читај ми!

Метеоаларм на време упаљен, стрелци на положајима у одбрани усева

Метеоаларм који је најављивао пљускове и град на време је "упаљен", сви радарски центри пратили су облаке који су се од јутрос навлачили над Србијом. Противградна одбрана је до 19 часова испалила 325 ракета. И даље дејствују на подручју Ваљева, Фрушке Горе, Ужица, Сјенице, Букуље, Црног врха и Ниша.

Током поподнева у Пожеги провала облака праћена ситним градом. Усеве су од леда сатима бранили стрелци који су гађали градоносне облаке из правца Ваљева и Босне и Херцеговине.

На положајима и стрелци у Лучанима. На одбрани усева и засада су до 15. октобра, дежураће их 32. Месечно од државе добијају 4.000 динара, а од општине још 8.000.

"Десета година како радим. Данас је било јако. Пуцали смо сви, пуцао је Крстац, Доња, Горња Краварица, Вучковица. Oко Виче je било мало града, али није опасно, знамо по ракетама", каже Андрија Бабић из села Бјелошевац.

Како би се штете од града умањиле град Крушевац субвенционише осигурање у пољопривреди и набавку противградних мрежа са око 25 милиона динара. У буџету имају и додатни новац за стрелце.

Град Крушевац дотира са четири милиона динара програме и пројекте суфинансирања Удружења противградних стрелаца Крушевац за њихово побољшање материјалних услова и за побољшање услова рада на противградним станицама, каже Душан Тодоровић, наченик Одељења за одбрану и ванредне ситуације града Крушевца.

Да би одбрана од града била ефикаснија од 1.250 противградних станица до сада је аутоматизовано 350. Обезбеђено је и довољно ракета.

Зоран Бабић, начелник Сектора за одбрану од града рекао је да су дочекали сезону са рекордним бројем ракета у последњих 20 година.

У овом тренутку се, како кажена станицама у зависности од степена угрожености налази од 9 до 14 ракета по свакој станици.

"Поред тога имамо довољно магацинских залиха. Кренули смо у аутоматизацију пре седам година. Тренутно су потпуно опремљени радарски центри Ваљево, Фрушка Гора, до краја следеће године биће и Бајша и Самош, цела Војводина и биће урађен радарски центар Букуља. Очекујем да у наредних пет година стигнемо до југа Србије са аутоматизацијом и на тај начин ћемо достићи већи степен ефикасности рада", објаснио је Бабић.

Од почетка сезоне до данас противградна одбрана је дејствовала шест дана и потрошила 676 ракета. - Стопроцентна заштита од леда није могућа. Истичу, да је степен ефикасности у свету од 50 до 70 посто.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара