Читај ми!

Све спремно за "Штит 2022", бригадни генерал Јанковић открива карактеристике ракетног система ФК-3

На војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници од 11 часова почиње приказ способности Војске Србије под називом "Штит 2022". Бригадни генерал Тиосав Јанковић, командант 250. ракетне бригаде за ПВД, рекао је за РТС да "ФК-3" представља значајан допринос нашем систему ПВО, да је реч о савременом ракетном систему савременог домета који има изузетне тактичко-техничке карактеристике и борбене могућности.

Капије аеродрома отвoриле су се у 8.30, а публика у Батајници и гледаоци РТС-а видеће око 60 летелица, више од 300 средстава наоружања и војне опреме, и обученост специјалних јединица Војске Србије. Оно што је најинтересантније и што сви чeкају да виде је систем противваздухопловне одбране "ФК-3".

Бригадни генерал Тиосав Јанковић, командант 250. ракетне бригаде за ПВД рекао је за РТС да  "ФК-3" представља значајан допринос нашем систему ПВО, реч је савременом ракетном систему савременог домета који има изузетне тактичко-техничке карактеристике и борбене могућности.

"Овај систем ефикасно уништава авионе, хеликоптере, крстареће ракете, али и високопрецизне пројектиле ваздух–земља великих брзина, малих димензија и малих одразних површина", навео је Јанковић.

Према његовим речима, има и изузетну способност заштите од електронског ометања, може гађати шест циљева у ваздушном простору истовремено, водити 12 ракета.

Јанковић је истакао да највећи напредак представља чињеница да има велику зону уништења, домет по даљини до 100 километара и по висини до 27 километара.

"Ако ово упоредимо са системима које смо до сада имали у наоружању, чији је домет до 20, 25 километара, јасно је како систем ПВО добија на квалитету. Ракетни систем "ФК-3" доноси моћ одвраћања од угрожавања из ваздушног простора, а у случају истог има способност неутралисања свих претњи", навео је бригадни генерал.

Како је рекао, долазак једног оваквог средства представља велики изазов за војску и снажан морални подстрек.

"Артиљеријско-ракетни систем ‘панцир С1’ је један од најбољих у својој класи, међу системима малог домета, има изузетне тактичко, техничке карактеристике, такође и ‘мистрал’. У палети задатака које ‘панцир’ извршава постоји и задатак непосредне противваздушне одбране, односно заштите ракетних система средњег и великог домета", каже Јанковић.

Напоменуо је да постоје сви услови да сви наши ракетни системи функционишу увезано.
Препоручио је посетиоцима да погледају модернизоване "НЕВА М1Т" системе и "куб-М2", "стрелу 10", мобилну платформу "МТУ-4" са лансерима шило, односно игла, "АСАРС".

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво