Бивши власници у хотелу "Асториа"

Закон о денационализацији још није донет. Зато су бивши власници и наследници хотела "Асториа" у Београду ушли у хотел, у знак протеста што им имовина, одузета национализацијом, није враћена. Из Агенције за приватизацију најављују да ће се аукција одржати 6. марта.

Иако су све владе од 5. октобра обећавале усвајање закона о денационализацији, ни до данас није донет. Зато су бивши власници и наследници хотела "Асториа" у Београду ушли у хотел, у знак протеста што им имовина, одузета национализацијом, није враћена.

Напомињући да све раде по закону о приватизацији, и да ће сви купци национализоване имовине морати да поштују закон о реституцији, када једног дана буде донет, из Агенције за приватизацију најављују да ће се аукција ипак одржати 6. марта.

Адвокат Ђурђије Нинковић каже да је његовој породици хотел "Асториа" одузет 1948, а решење о национализацији никада нису добили. Накнада, по закону, мора да се исплати у року од 50 година. У овом случају, он је истекао 1. јануара ове године, па престаје да важи сваки правни основ да хотел користи држава.

"Наша држава долази овде у Асториу и хоће да је прода на силу испред живих власника, ја сам овде рођен, моја мајка живи 70 година, одавде сам ишао у школу", каже Ђурђије Нинковић, наследник хотела "Асториа".

Власница "Асторие" Вишња Нинковић каже да су њени саградили ту кућу купили плац и "нико други није учествовао у плаћању".

Деценијама, Нинковићи користе само први спрат хотела. Руководство "Асторије" задовољно је што су власници ушли у цео посед и, посебно, што су им обећали да неће мењати делатност.

"Битно нам је да 50 људи не остане без посла да буду у радном односу као што су досад", рекао је директор хотела "Асториа" Милан Зелен.

Вест да су Нинковићи ушли у свој хотел, поздрављају и у Мрежи за реституцију. Тврде да највећи део одузете имовине управо може да се врати по принципу кључ у руке, при чему се неће оптеретити буџет.

"Досадашњи мизерни приходи који се огледају у непуних 600 милиона евра до краја 2008, за осам година приватизације потврђују да овака приватизација како је спровођена, одговара неким повлашћеним појединцима", каже Миливоје Антић из Мреже за реституцију.

Бивши министар Милан Париводић, који је урадио последњи нацрт закона о реституцији, каже да је Дирекција за имовину евидентирала све власнике национализоване имовине и списак доставила Агенцији за приватизацију.

Париводић каже да "није постојала политичка воља и да ниједно друго оправдање не постоји и да је тиме створена препрека за развој економије Србије".

Хотел "Асториа" има 2.600 квадратних метара. Иако је процењен на шест и по милиона евра, почетна цена на аукцији биће милион и двеста хиљада евра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се