Ограничење плата директора ЈП

Влада Србије препоручила јавним предузећима да ради смањења јавне потрошње, уз сагласност управних одбора, утврде критеријуме по којима ће се одређивати највиши износ зарада за руководиоце и исплата бонуса.

Јавна предузећа чији је оснивач Србија требало би да до 15. марта утврде критеријуме по којима ће се одређивати највиши износ зарада за руководиоце и исплата бонуса.

У Закључку о мерилима за одређивање највишег износа зараде руководиоцима у јавним предузећима, који је објављен на сајту Владе Србије, препоручује се јавним предузећима да ради смањења јавне потрошње, уз сагласност управних одбора, утврде највиши износ нето зараде за руководиоце.

Наградни или стимулативни бонус који се исплаћује у календарској години не може бити већи од четвороструког месечног износа плате.

"Акт на основу кога се врши исплата бонуса, са образложењем основа по коме се остварује право, доставља се Влади на сагласност", наводи се у закључку Владе Србије.

Потребно је и да јавна предузећа донесу општи акт о критеријумима за коришћење средстава репрезентације, бизнис и других платних картица намењених за плаћање трошкова репрезентације, праву на употребу службених возила, као и о условима и начину коришћења кадровских станова за службене потребе.

Према препоруци Владе ван снаге треба ставити све "менаџерске уговоре", као и друга акта којима су утврђене "посебне привилегије током и по престанку радног односа".

Одредбе аката којима се уређује висина зарада, трошкови репрезентације морају бити доступни јавности.

Сва акта потребно је доставити Влади Србије најкасније до 31. марта.

Препоручено је и локалним самоуправама које су оснивачи јавних предузећа да донесу мерила у складу са препорукама из Закључка, као и Народној банци Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи