Преглед штампе (02. 03. 2009.)

Јовица Станишић сарађивао са ЦИА, седница Председништва ДС-а, због чега је Шумадија на ногама, српски тениски турнир, теме су дневне штампе

„ЛА тајмс": Станишић био човек ЦИА

Ресторан „Блу елиј", смештен у епицентру најатрактивнијег вашингтонског насеља Џорџтаун, могао би да, уз славу стечену наступима врхунских џезиста, задобије и фаму места на коме су се учвршћивале тајне везе између Србије и Америке. И то у време драматичног распада бивше Југославије, кад су дипломатски односи између двеју земаља (САД и ондашње СРЈ) били прекинути и кад су најчешће, званично, наступале једна против друге.

Али такво лоцирање, са звуцима првокласне музике, понајмање је од низа сензационалних открића у данашњем издању „Лос Анђелес тајмса". Његов извештач Грег Милер пише, наиме, да је Централна обавештајна служба (ЦИА) осам критичних година деведесетих тесно сарађивала са тадашњим шефом Службе државне безбедности Јовицом Станишићем и да је он „био њен главни човек у Београду". Уз то - и да је ЦИА послала Хашком трибуналу документ у коме указује на „корисну улогу" Станишића, а што би могло да том оптуженику, ако ништа друго, ублажи казну - уколико се докаже његово учешће у ратним злочинима за шта је тамо оптужен.

Напис „ЛА тајмса" се позива на документ ЦИА, који је још под велом тајне, а чији садржај су му описали поверљиви извори. Као и на „десетине интервјуа са садашњим и бившим званичницима обавештајних служби САД и Србије, као и на добијене или акте у који је стечен увид", а међу којима је и „седам страница које је Станишић написао у хашком затвору".

Буду ли се тачним испоставили наводи калифорнијског листа, то би у приличној мери могло да промени неке од представа о драмама на простору бивше Југославије, природи ратних и дипломатских исхода, као и о односима унутар власти Слободана Милошевића.

Карактеристично је, засад, да до открића овај лист долази убрзо по одлукама Хашког трибунала - ослобађању бившег председника Србије Милана Милутиновића и осудама (на укупно 96 година затвора) петорице бивших високих српских функционера...

Најновији рапорт о везама обавештајних служби Вашингтона и Београда, коју објављује „ЛА тајмс", могао би неког да подсети на низ незваничних верзија из деведесетих које су сугерисале да се „нешто ваља и испод жита".

Шта би све могло да произиђе из открића „ЛА тајмса", остаје да се види. Или да се уважи, или да послужи за даља разјашњења, или да остане загонетка за наредна поколења.

Засад, главни поменути у најновијој, лосанђелеској, интерпретацији драме у бившој Југославији - ћуте. И ЦИА и Хашки трибунал и Станишићеви правни заступници... 

Председништво ДС - Тадић брани Пајтића и Шутановца

Председник ДС-а Борис Тадић одбранио је потпредседнике странке Драгана Шутановца и Бојана Пајтића на затвореној седници Председништва странке и тиме отклонио спекулације да би њих двојица могли да буду смењени.

Тадић је рекао да „верује Шулету" да он није одао државну тајну у „случају Ковачевић", и да Пајтић и његов тим у Војводини „нису сепаратисти" нити да покушавају да растуре Србију, открива Прес.

Према сазнањима Преса, Тадић је на састанку са најужим руководством који је претходио Главном одбору ДС-а, рекао да је странка у претходном периоду жестоко нападана и да је највише „черечен" Драган Шутановац.

Шутановац је после Тадића рекао и да није ни сумњао да има председникову подршку, али да је „важно што је то Тадић рекао, јер код неких у ДС-у постоји сумња да ли је то тако". Он је додао да се против њега не води хајка у јавности, већ да то раде само једне новине које „шире примитивизам и антицивилизацијско понашање".

Шумадија на ногама

Загађење многих места штетним хемикалијама из фабрике боја "Звезда Хелиос" тренутно је најозбиљнији проблем у овој општини и шире - истакао је у недељу председник општине Дражимир Марушић, на ванредној седници Општинског већа, посвећеној само томе. Седница је одржана у присуству свих надлежних општинских и окружних служби и великог броја новинара.

- Позивамо све људе широм Шумадије који имају бурад са хемикалијама из те фабрике да то пријаве најближој полицијској станици, инспекцијама или да их врате у фабрику. Еколошке штете су огромне. Тешко је веровати да власници и руководство "Звезде Хелиос" нису знали за незакониту манипулацију њеним хемијским отпадом. Није нам циљ да ову фабрику затворимо, напротив, него да она култивише свој рад. Од свих државних служби тражимо да ураде свој део посла у вези с њом и са фирмом "Екол", власништво Павла Брковића, којој је крајем прошле недеље забрањен рад из сличних разлога - наставља Марушић.

На седници је потврђено да је огроман број буради са хемикалијама из "Звезде Хелиос" стављен у промет на територији ове и општина Крагујевац, Кнић и Топола.

- Запањена сам што готово свака кућа око Кнића има ту бурад! Предлажемо да се "Звезда Хелиос" сместа обрати фирмама за извоз хемијског отпада, као што чини "Тетра пак", јер се он у Србији не може уништавати на прописан начин - изјавила је Иванка Богојевић, начелник републичке инспекције за екологију, одсек Краљево, који покрива велики део Србије.

И компанија "Таково", како тврди Богојевићева, озбиљно ремети екологију. На седници је речено и да је фабрика посуђа "Металац" отпадни емајл и сличне материје изливала у темеље своје нове фабрике.

- Заказала је свест људи који рукују хемијским отпадима. Последњих година, њихово одлагање се извукло из законских оквира. Сви заједно морамо предузети хитне мере и отклонити последице - упозорава Дарко Домановић, начелник Моравичког округа.

Ђоковић: Бићемо добри домаћини

Новак Ђоковић, трећи тенисер света, право са сурчинског аеродрома стигао је на градилиште на Спортском центру „Милан Гале Мушкатировић" на Дорћолу како би се лично уверио докле су стигли радови на припреми комплекса који ће угостити најбоље светске тенисере од 2. до 10. маја на првом „Србија Опену".

Ђоковић је сјајном игром у Дубаију поразио Давида Ферера, 7:5, 6:3 и тако направио сјајну увертиру за меч Дејвис купа у Шпанији, наредног викенда. Ипак, у друштву оца Срђана, брата Ђорђа и стрица Горана, јуче је видео како протичу радови на адаптацији центра на Дорћолу.

- Желео сам да видим како протичу радови. Изузетно сам задовољан оним што видим и морам да признам да сам прилично изненађен тиме колико се урадило од мог претходног боравка у Београду - изјавио је Новак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво