Нови закон за већу безбедност на путевима

У Србији је у јануару ове године, и у целој прошлој години, незнатно смањен број страдалих у саобраћајним несрећама. У полицији очекују да ће нови закон о безбедности саобраћаја, који је у процедури у Влади, значајно побољшати безбедност на путевима.

У јануару ове године 50 људи погинуло је у саобраћајним несрећама, док је у истом месецу прошле године број погинулих износио 59, показују подаци Министарства унутрашњих послова Србије.

Према подацима полиције, у јануару ове године се укупно догодило 5.388 саобраћајних несрећа.

Директор полиције Србије Милорад Вељовић рекао је агенцији Бета да се би нови закон о безбедности у саобраћају, који је у процедури у Влади Србије, требало да побољша безбедност на путевима.

"Желимо да безбедност у саобраћају буде далеко боља него што јесте и због тога је битно да овај закон што пре прође", рекао је Вељовић и додао да је Министарство унутрашњих послова Србије заједно са Министарством за инфраструктуру урадило тај нацрт закона.

Вељовић је навео да је битно да део новца од наплата казни због саобраћајних прекршаја користи МУП Србије, али не за плате, него за побољшање услова рада саобраћајне полиције.

На питање о критикама које Комитет за безбедност у саобраћају има у вези са Нацртом закона о безбедности у саобраћају који су радили МУП и Министарство за инфраструктуру, Вељовић је рекао да свако има право на своје мишљење, али да он верује да је тај предлог закона добар.

Мање погинулих и теже повређених 

Вељовић каже да је безбедност у саобраћају боља него у претходном периоду, што показује и мањи број погинулих и теже повређених, као и мањи број саобраћајних несрећа.

Према подацима полиције, прошле године је у Србији, без Косова и Метохије, у саобраћајним несрећама погинуло 897 људи, док је годину дана раније број погинулих био 968.

У 2008. у саобраћајним несрећама је повређено 22.275 људи, што је за 0,3 одсто више него 2007. године када је број повређених износио 22.209. Прошле године се догодило 67.708 саобраћајних несрећа, што је за 4,35 одсто мање него 2007. године када их је било око 70.700.

Најчешћи узроци саобраћајних несрећа су, како је наведено, непрописна и неприлагођена брзина у 43,8 одсто случајева, неуступање првенства пролаза у 17,2 одсто, психофизичко стање возача, пре свега вожња под утицајем алкохола у 5,4 одсто и непрописно претицање у 4,2 одсто случајева.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се