Преглед штампе (01. 03. 2009.)

Грци претукли Тадићевог саветника, Милутиновић још не открива карте, Србија гладује, а храна се баца, Статус сведока сарадника и за правоснажно осуђене, пише данас дневна штампа.

Скандалозно: Грци претукли Тадићевог саветника

Четворица грчких држављана и службеника Пиреус банке и њихов пријатељ, предузимач из Београда, петнаест минута су у центру Београда тукли бившег саветника председника Србије Бориса Тадића.

Све се одиграло на кружном току на Славији, када су брзом вожњом Грци у „пежоу 307" тегет боје и предузимач с Вождовца у црном „мерцедесу С 500" налетели на „ауди" у коме је био Симић. Иако су они ударили Симићев ауто, изашли су из својих аутомобила и почели да га псују и вређају. Док су чекали саобраћајну полицију, бахати возач „мерцедеса" ударио је Симића и оборио га на асфалт.

Тада су се придружили и Грци, и сви заједно скоро петнаест минута шутирали су несрећног човека који је лежао поред свог аутомобила.

- Враћали смо се са журке и приметили гужву на Славији. Одмах поред аутобуске станице, преко пута хотела „Славија", стајало је неколико аутомобила, а група младића шутирала је човека који је лежао на асфалту - прича један од очевидаца и додаје да је најстрашније од свега било то што је младић из „мерцедеса", да би се показао пред својим пријатељима странцима, тукао човека и све време говорио како он ради у полицији и како њему нико ништа не може.

Према речима очевидаца, саобраћај је био заустављен двадесетак минута, али нико од пролазника или није хтео или није смео да реагује и позове полицију, јер и онима који су изашли из својих аутомобила, бахати возач „мерцедеса" претио је речима: - Марш у кола, шта гледате? Хоћете да и вама ј.... маму? Је л' знате ви ко сам ја?

- Пролазили смо Славијом око четири ујутру и видели да се неколико људи туче баш на кружном току - рекла је наша колегиница, која се случајно затекла на месту догађаја.

Колегиница која је позвала полицију, видевши да заправо група хулигана туче човека који лежи на асфалту, каже да је трагично то што нико од присутних није смео да реагује и заштити човека којег су шутирали. Нико није смео да позове полицију, јер је младић из „мерцедеса" претио речима да је он из полиције и да ће сви који се „умешају да нај...".

Полиција је дошла брзо по нашем позиву и уместо да легитимишу и претресу аутомобиле хулигана који су тукли невиног човека, а да ухапсе бахатог возача „мерцедеса", они су саслушавали нас који смо их звали и човека који је устао са асфалта и био видно шокиран - прича наша новинарка.

Присутни су се тек по доласку патроле охрабрили и испричали шта се је догодило. Готово сви су тврдили да Грци и њихов пријатељ, не само да су направили саобраћајни прекршај, него су и без икаквог разлога напали и пребили човека.

У међувремену је опет случајно наишла и Симићева пријатељица, која је зауставила свој ауто и покушала да му помогне, али је, како нам је рекла када је полиција дошла, возач „мерцедеса" и њу ошамарио. На питање полицајаца да ли је то урадио и зашто, рекао је да је није ошамарио, већ ју је повукао за косу и одгурнуо, јер је мислио да је новинарка.

- Прешли су преко његових псовки и претњи као да их нису чули - каже наша колегиница и додаје да у првом тренутку ни сама није знала ко је човек којег су шутирали и да је само желела да помогне.

Она каже да је касније, када је препознала Симића, којег су њени пријатељи подигли са асфалта, покушала да упозори полицајце да је у питању озбиљан човек који обавља озбиљну и одговорну функцију, али да их је то само још више разбеснело.

- Запретили су да ће мог пријатеља који је био узбуђен због свега што се дешавало и гласно коментарисао шта се догодило привести и написати му прекршајну пријаву - огорчена је новинарка Преса, која је присуствовала овом немилом догађају.

Милутиновић још не открива карте

Одлуку да не коментарише ослобађајућу пресуду Хашког трибунала Милан Милутиновић није донео због ограничења која трибунал прописује, већ због жеље да додатно не угрози свој положај пред могућу жалбу тужилаштва на ову пресуду, рекао је за „Политику" Милутиновићев адвокат Слободан Зечевић. Он је навео да тужилаштво има рок од 30 дана за најаву жалбе, а затим рок од шест месеци да поднесе жалбу.

- Најава жалбе је заправо костур будуће жалбе, у којој би тужилаштво требало да наведе на које ће се делове пресуде жалити. Ми имамо незваничну најаву да ће тужилаштво затражити да се рок од 30 дана за најаву жалбе продужи - додао је Зечевић. Он је објаснио да би евентуално коментарисање пресуде од стране Милутиновића или његовог правног тима заправо било беспотребно „откривање карата" тужилаштву.

- Себе бисмо тако довели у подређени положај. С друге стране, пресуда има 1.300 страница, па је још прерано говорити о било чему јер ни ми ни тужилаштво трибунала још нисмо стигли да је прочитамо - рекао је Зечевић. Он је објаснио да су мали изгледи да Милутиновић добије одштету за време проведено у притвору трибунала јер је сам статут суда Уједињених нација препрека за тако нешто.

- Ту не помаже ни тужба Међународном суду за људска права. Било је таквих покушаја раније, рецимо Хрвати браћа Купрешкић су после ослобађања пред судом у Њујорку поднели тужбу против Уједињених нација, али без успеха - објаснио је Зечевић.

Милутиновићев адвокат је рекао за наш лист да се његов клијент осећа „као сваки шездесетшестогодишњак који је шест година провео у притвору" и да нема озбиљнијих здравствених проблема. Зечевић је рекао и да са својим клијентом није разговарао о његовом евентуалном повратку на политичку сцену Србије.

Србија гладује, а храна се баца

У Србији се гладује, а само у Београду се баца буквално на тоне хране! Само је градска инспекција током прошле године уништила скоро пет тона намирница, претежно оних којима је истекао рок трајања, а које су се, да је на време, неколико дана пре истека рока трајања, реаговано, могле дати онима који гладују.

Незваничне процене су да би од вишкова који остану престоничким ресторанима и пекарама, могло да се направи и до 20.000 оброка дневно. А отприлике толико људи тренутно користи услуге 58 народних кухиња широм земље. Да не говоримо о стотинама литара млека које су недавно просуте јер није имао ко да их откупи...

Уз добру организацију, та храна могла је да нађе пут до оних којима је најпотребнија. Таквих ће, кажу наши саговорници, бити све више како се економска криза захуктава. Директори центара за социјални рад широм Србије, са којима су "Новости" контактирале, готово једногласно тврде да је ситуација већ сада алармантна! Захтева за помоћ у храни и лековима све је више, а донатора све мање.

Иако је од 2003. до данас број сиромашних у Србији преполовљен, пола милиона људи живи испод границе сиромаштва. Много је више оних којима је помоћ потребна, али не остварују право на њу. Јер, постављена "линија сиромаштва" је нереално ниска и износи 8.883 динара по члану домаћинства месечно.

У Београду услуге народних кухиња користи 5.500 људи. Како за "Новости" каже заменик градоначелника Милан Кркобабић, град је спреман да повећа број оброка у народним кухињама ако то буде било потребно.

- У Београду нико не сме да буде гладан. Имамо спремна средства у буџету, али апелујемо и на друштвену одговорност компанија чије мало некоме може много да значи - каже Кркобабић.

Надежда Марковић из палилулског Центра за социјални рад каже да би они већ сутра могли да за 20 одсто повећају списак корисника помоћи, али да за то нема средстава.

- Секретаријату дечије и социјалне заштите писали смо да је повећана потреба за пружањем помоћи, али још нисмо добили одговор да ли ће нам бити обезбеђена средства за то - каже Марковићева.

Статус сведока сарадника и за правоснажно осуђене

Статус сведока сарадника убудуће ће моћи да добију не само оптужени, већ и лица која су правоснажно осуђена за организовани криминал, ратне злочине, кривична дела против уставног уређења и тешке облике корупције. Ово је једна од најзначајнијих новина у Нацрту измена и допуна Законика о кривичном поступку из 2001. који је урадила радна група Министарства правде,сазнаје „Блиц недеље".

На идеју да се и осуђенима понуди статус сведока сарадника, дошло се после процене да би на тај начин неки још нерасветљени случајеви могли били решени. Један од њих је и убиство власника „Дневног телеграфа" Славка Ћурувије, које је, по многим индицијама, изведено уз знање људи из врха тајних служби. Уколико се ова одредба нађе у новом ЗКП-у, теоријски је могуће да статус сведока сарадника буде понуђен и бившем шефу српске Државне безбедности Радету Марковићу.

Радна група је предложила и промену дела ЗКП-а који се односи на такозване изворне сведоке сараднике, који су тај статус стекли пошто су се нашли у улози оптужених, као на пример Љубиша Буха или Дејан Миленковић Багзи. Ови „покајници" убудуће више неће пролазити без казне, као што је било до сада. Они ће бити оглашени кривим и осуђени за дело које су признали, али ће им суд изрећи најмању прописану казну за то дело и затим умањивати за половину.

Нова решења садрже и одредбе које се односе на специјалне истражне технике, у јавности познате као прислушкивање.

Прецизирана је и проширена одредба о прикривеном иследнику. Значајну новину представља и одредба која обавезује виши, односно другостепени суд, да после две укинуте пресуде нижег суда сам одржи претрес и пресуди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара