Читај ми!

Високи Дечани: Неко би да избрише манастир и са географске карте

Монаштво средњовековног манастира Високи Дечани оценило отвореном провокацијом најновији пример брисања имена тог српског православног манастира Високи Дечани из 14. века са "Гугл мапе".

Провокација са манастиром, који је на листи светске културне баштине Унеско, понавља се већ трећи пут последњих година и за њу су одговорни регионални администратори "Гугл мапе" за овај део Балкана и они који им сервирају лажне информације, саопштено је из манастира.

"Овим не само да се отежава приступ манастиру, већ се показује да се један манастир може преко ноћи избрисати са мапе и то само зато што је српски православни и што некоме смета. Претходних година су нас намерно измештали код Лесковца, ван Косова и Метохије, други пут су уместо манастира ставили назив  албанског хотела који је четири километра даље, а сада су једноставно избрисали име манастира на његовој локацији и ставили га у центар града Дечани", прецизирају из манастира.

Додају да сваком познаваоцу функционисања ИТ технологија јасно је да се ради не о случајној грешки, већ о отвореној провокацији, посебно имајући претходне примере.

"А није тешко погодити ко иза тога и стоји и који су разлози. Посетиоци манастира иначе тешко налазе пут до овог значајног средњовековног споменика зато што локалне косовске албанске власти упорно одбијају да поставе адекватне знаке о једном од најзначајнијих историјских објеката на Косову и Метохији, који је и под заштитом Унеска", појашњавају из манастира.

Наводе даље да посетиоци неретко залутају у споредне улице и једини прави знак стоји непосредно близу манастира, на месту где га чувају саме снаге Кфора.

"То све говори о односу локалних власти према манастиру", истичу из манастира и подсећају да се Високи Дечани суочавају не само са контнуираним притисцима власти у Приштини и упорним настојањима да се промени историја манастира, већ се не преза и од тога да се он избрише са мапе.

Указујући и на досадашња четири оружана напада локалних албанских екстремиста, из манастира поручују да све ово још једном показује степен његове угрожености као и целе баштине СПЦ на Косову и Метохији и неопходности његове свеобухватне заштите од оних који би преко ноћи да промене историју и онемогуће нормалан живот светиње која постоји седам векова.

Епархија рашко-призренска изразила је протест поводом најновије изјаве премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, у којој он, како се истиче, поново отворено подрива одлуку косовског уставног суда у вези 24 хектара манастирске земље која је призната као власништво манастира Високи Дечани. 

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи