Прекинута пројекција филма "Милк"

Пројекција филма "Милк" на ФЕСТ-у прекинута је на кратко када су на бину изашли представници Геј стрејт алијансе у знак протеста што им није дозвољено да одрже конференцију за новинаре. Дирекција ФЕСТ-а саопштила је да Фестивал нема никакве везе са протестом и извинила се публици.

Пројекција филма "Милк" на ФЕСТ-у прекинута је на кратко када је на бину изашло двадесетак представника Геј стрејт алијансе у знак протеста што им није дозвољено да у четвртак у Центру Сава одрже конференцију за новинаре.

Обезбеђење их је, према речима представника те алијансе, грубо изгурало из сале, тако да они најављују предузимање неких законских корака и да ће тражити смену директора Центра Сава.

Помоћник директора Центра Сава Раде Хинић, раније је изјавио да је конференција за новинаре Геј стрејт алијансе отказана из безбедносних разлога.

Министар културе Небојша Брадић каже да га забрињава одлука руководства Центра Сава о отказивању конференције за новинаре, и додао да фест има велику традицију у нашем друштву и негује различите фимске садржаје који долазе из целог света.

Брадић је такође истакао да филм "Милк" долази са једне престижне светске манифестације где је Шон Пен добио "Оскара" за главну мушку улогу.

Потез руководства Центра Сава осудиле су Либерално демократска партија и Социјалдемократска унија.

"Не улазећи у пословну политику Сава центра, наглашавамо да одлука која је донета, као и пропратно објашњење заменика директора те установе Радета Хинића, представљају грубо кршење основних људских права", пише у саопштењу СДУ.

Дирекција Феста извинила се публици због непријатности изазваних догађајем у Центру Сава.

У саопштењу се истиче да се ФЕСТ апсолутно ограђује од тог догађаја с којим није имао никакве везе, јер је протест изазван начином сарадње Центра Сава и Медија центра.

Молимо да се фестивалске пројекције не злоупотребљавају за било чије сукобе, јер ФЕСТ-ова публика то не заслужује, наводи се у саопштењу.

Алијанса је раније најавила да ће у Медија центру представити "Извештај о стању људских права ЛГБТ особа у Србији у 2008. години - Ово је земља за нас".

Према коалиционом споразуму после избора прошле године, руковођење Сава центром припало је Социјалистичкој партији Србије.

Фест нема везе са инцидентом, публици извињење

Дирекција 37. Феста саопштила је да Фестивал није имао никаве везе са синоћним протестом групе грађана који су изашли на сцену за време трајања филма "Милк" у Сава центру и извинила се публици Феста.

"Поводом немилог догађаја у Великој дворани Сава центра, за време трајања филма 'Милк' на 37. Фесту, када је група грађана протесно изашла на сцену испред платна у намери да прекине пројекцију филма, Фестивал се најпре извињава цењеној публици Феста због непријатности.

Фестивал се апсолутно ограђује од овог догађаја с којим није имао никакве везе нити икакве информације, јер је тај протест изазван начином сарадње између Сава центра и Медија центра", наведено је у саопштењу.

Дирекција Феста замолила је да се "фестивалска сцена и пројекције не злоупотребљавају за било чије сукобе и неспоразуме", и додала да "фестова публика то ни мало не заслужује".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се