Читај ми!

Паљење бадњака испред Храма Светог Саве на Врачару и у портама широм земље

Испред Храма Светог Саве и ове године су традиционално, на Бадње вече, запаљени бадњаци, који су претходно освећени током службе коју је служило свештенство тог храма, а предводио владика Стефан. Паљењу бадњака присуствовао је велики број верника, међу којима је било доста малишана. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, који борави у дводневној посети Косову и Метохији, поводом божићних празника присуствовао је паљењу бадњака у Звечану, у порти Цркве Светог Ђорђа и порти Цркве Светог Димитрија у Косовској Митровици, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Службу којом су бадњаци освештани увеличало је певање црквених песама, које славе рођење Исуса Христа, у извођењу црквеног хора.

Владика Стефан поручио је да је у славу рођења Исуса Христа запаљено храстово дрво, које је најздравије и најснажније у нашем роду и нашем народу, а симбол је бескрвне жртве коју сваке године приносимо зато што желимо да све што није добро оставимо иза нас, а да нам Бог пошаље сваки благослов.

Поручио је верницима да се вечерас прославља највеће рођење у историји човечанства и истакао да је то истинито и реално рођење.

"Ми рођење Исуса Христа доживљавамо као нешто реално, не само зато што смо побожни већ зато што је то истинско рађање. Сви заједно овде окупљени призивамо благослов и очекујемо да се у нашим срцима и нашој души роди свака добра мисао и да дочекамо то рођење ноћас и сутра у свим крајевима у којима наш народ живи – од Аустралије, Канаде... до места где је рођен и где је живео до сада највећи Србин Свети Сава", рекао је владика.

Позвао је све вернике да у храму заједно дочекају рођење Исуса Христа и поздравио их на традиционалан начин: "Мир Божји, Христос се роди! Ваистину се роди!"

Хришћани који поштују јулијански календар вечерас прослављају Бадње вече, које се обележава уношењем бадњака у домове и породичном посном вечером.

У својим домовима или цркви верници дочекују Божић.

У Храму Светог Саве вечерас ће бити служена поноћна божићна литургија, док ће свечану божићну литургију сутра од девет часова у том храму служити патријарх Порфирије.

Паљење бадњака и ломљење чеснице било је и испред Храма Свети цар Константин и царица Јелена у Нишу, у организацији нишке епархије и градске општине Медијана, у присуству владике нишког и свештенства.

Чесница је била пречника два метра, а унутра су била три дуката. Службу је предводио владика Арсеније.

У сусрет Божићу, на Бадњи дан су у свим јагодинским црквама одржане свечане литургије у преподневним, а потом и паљење бадњака у поподневним и вечерњим сатима. Паљењу бадњака у портама јагодинских православних храмова присуствовао је велики број верника.

На исти начин обележен је Бадњи дан у црквама широм земље.

Петковић присуствовао паљењу бадњака у Звечану и Косовској Митровици

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић који борави у дводневној посети Косову и Метохији поводом Божићних празника, присуствовао је паљењу Бадњака у Звечану, у порти Цркве Светог Ђорђа и порти Цркве Светог Димитрија у Косовској Митровици, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Током обраћања окупљеним верницима, Петковић је честитао Бадњи дан и Божић српском народу на Косову и Метохији и истакао да је најважније да се сачувају јединство и мир.

"Часни оци, драга браћо и сестре, ево мене да заједно са вама прославим најрадоснији хришћански празник Божић. Ако је судити по томе како гори бадњак, биће ово берићетна година. Важно је што смо заједно и ту поруку мира, јединства и слоге желим да пренесем свима нама на Косову и Метохији", истакао је Петковић и окупљеним верницима пренео поздраве председника Александра Вучића.

Пожелео им је да Божић проведу у миру и добром здрављу окупљени са најмилијима и да се сачувају преко потребни мир и јединство.

"Као што смо се вековима окупљали око ове свете ватре, да се окупљамо и надаље око наше велике и светле идеје да победи живот на КиМ. Канцеларија за Косово и Метохију са Владом Србије и председником Вучићем више него икада раније улаже у српске средине на КиМ и са овог места желим да поручим да ће помоћ у болницама, школама, инфраструктури, пољопривреди бити још већа у овој, 2022. години. Честитајући вам Бадњи дан и Бадње вече свако истинско добро вам желим", истакао је Петковић.

У наставку посете, Петковић ће сутра, на Божић у Прилужју, у складу са божићним обичајима, бити положајник у четрнаесточланој породици Милана Здравковића, а потом ће у манастиру Грачаници присуствовати божићној литургији, коју ће служити епископ рашко-призренски и косовско-метохијски, Теодосије.

Директор Канцеларије за КиМ ће затим у општини Ново Брдо обићи Народне кухиње НВО "Мајка девет Југовића", а потом и породилиште у Пасјану.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије