Читај ми!

Како ће изгледати дочек Нове године у Београду, шта се мења због короне

Београд ће за дочек Нове године имати две бине, испред Народне скупштине и на Сави Променади. Екипе комуналне милиције и санитарне инспекције спроводиће све мере које је прописала Влада и Кризни штаб, каже Дарко Главаш, секретар Секретаријата за ванредне ситуације града Београда. На сваком од контролниих пунктова налазиће се дезобаријере, пункт за поделу маски, а на Тргу Николе Пашића и пункт за брзо тестирање.

Дарко Главаш каже да већина хотела и ресторана већ има одређене планове за дочек Нове године и да велики број гостију већ долази на уговорене термине и уговорене локале.

"Епидемолошке мере ће се интензивно контролисати у наредним данима. Екипе комуналне милиције и санитарне инспекције Републике Србије већ месецима спроводе појачане епидемиолошке мере, зна се које су мере на снази, где се и како контролишу ковид пропуснице, тако да се то ради у данима иза нас и тек ће се радити у данима пред нама", истиче Главаш.

Према његовим речима већ је традиција да комунални систем града Београда никада не спава, излази се по свакој дојави и то је пракса која се наставља.

"Градска управа је ту за своје грађане и настављамо са спровођењем свих мера које је дала Влада Републике Србије и Крзни штаб. Све те мере додатно је потврдио и Градски штаб за ванредне ситуације који и координира организоване акције контрола угоститељских објеката, објекте колективног смештаја и слично", поручује Дарко Главаш.

Додаје да ће се контролисати уласци са свих страна где се може прићи скупу испред Народне скупштине, од стране Таковске улице, Трга Николе Пашића.

Објашњава да контролисани уласци значе да се спроводи низ мера. Прва мера је затварање саобраћаја пошто ће велики број линија јавног саобраћаја бити измештен.

"Могућ је само пешачки прилаз скупу, и сваки пешачки прилаз има додатне баријере око Пионирског парка - практично од Улице краља Милана ка Таковској са једне стране и са друге стране од Дечанске улице ка прилазима скупу", објашњава секретар Секретаријата за ванредне ситуације града Београда.

Улаз искључиво кроз контролне пунктове 

Улази се искључиво кроз контролне пунктове и радници физичко-техничког обезбеђења биће на сваком од улаза.

"Контролисаће се пре свега да ли носите нешто са собом, неће бити дозвољено носити кофере, контролисаће се шта имате у торбама, није дозвољено да се носе предмети којима можете повредити себе или друге, стаклену амбалажу, било какво оружје, пиротехничка средства", наглашава Главаш.

Додаје да ће се на сваком од пунктова налазити дезобаријере, пункт за поделу маски, а на Тргу Николе Пашића биће и пункт за брзо тестирање. С обзиром на то да се скуп одржава на отвореном, неће бити контроле ковид сертификата.

Маске ће се делити на сваком од места улазака, постоји седам пунктова где ће се улазити и на сваком улазу постоје три до четри такозвана "чешља" за улаз и ту ће се вршити контрола.

"Маске ће бити обавезне и редар ће госте подсећати све време. Око 280 припадника физичко-техничког обезбеђења биће задужено за спровођење мера. Комплетно људство које ради на скупу обавезно ће проћи тест, сви који се налазе у контакту са људима мораће да имају зелени ковид сертфикат", истиче Дарко Главаш.

Маске се могу узети на пунктовима  

Према речима Дарка Главаша, пошто између програма има одређена пауза, како би се променила сцена, очекује се да више десетина хиљада људи може да присуствује концертима у току вечери и због тога је спремљен адекватан број маски.

Додаје да се највећи број публике очекује пред сам ватромет када излазе и гости из околних ресторана тако да и ове године неће изостати градски ватромет који ће се испаљивати из простора Пионирског парка.

Дочек код Београда на води биће организован као и у центру града. Улазак на скуп биће контролисан, постојаће редари, на пунктовима ће моћи да се узму маске.

На том простору очекује се нешто мање посетилаца него у центру града и биће организован ватромет са Куле Београд.

До измена јавног градског превоза доћи ће 31. децембра од 17 часова. Цела зона дочека, како у центру града тако и у простору Београда на води, практично се затвра од 18 часова. Улазне капије се отварају од 19, док програм почиње у 20 часова.

Програм дочека Нове године на обе локације завршава се 1 час после поноћи, док се повратак нормалног режима саобраћаја очекује око 2 часа, објашњава Дарко Главаш, секретар Секретаријата за ванредне ситуације града Београда.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара