Читај ми!

Повратак у будућност на КиМ – струја из агрегата, грејање из пећи

Електроенергетски систем на Косову и Метохији је пред колапсом. Актуелне привремене власти у Приштини прибегле су вишесатним дневним рестрикцијама струје, кажу да ће трајати до 60 дана. Европска мрежа их упозорава да ће их потпуно искључити уколико не стабилизују систем.

Стање вишесатних рестрикција у потрошњи струје. Елекетроенергетски систем је враћен у време од пре две деценије, у прве године након оружаних сукоба на Косову и Метохији. У Приштини откривају да је неколико фактора који су довели до тренутне ситуације.

"Главни разлог је смањење производње гаса и повећње цене гаса. Зависимо од иностранства. Ниво производње КЕК-а је смањен. Што више КЕК производи енергију, то мање зависимо од увоза и промене цена. Имамо низак ниво производње, јер је блок 'Б2' пао и још није активиран", наводи Артане Ризваноли, министарка привреде у Приштини.

Јесте највећи али не и једини. Цена струје на Косову и Метохији је најјефтинија у региону, а производња најмања, са најстаријим електранама на угаљ. Косово је једино тржиште које је увело рестрикције струје. Прве уштеде су минималне, али систем је колико толико стабилизован.

Један од два блока електране Косово Б је ван функције због квара турбине. Очекују се мајстори из иностранства, па је прелиминарна процена да ће до 20 јануара бити оспособљен.

Уведене рестрикције замишљене су по систему "два сата без - осам сати са струјом". Међутим, у пракси искључења су и дужа, трају до три сата, а потрошачи се селективно након четири сата са струјом, поново на најмање два сата искључују из система.

"Ми као угоститељи једноставно не можемо да функционишемо ако нема струје, ако нема воде, немамо основних елемената за рад, на најгори могући начин се одрашава на пословање", кажу мештани.

Агрегати су поново у функцији. Привредна друштва, трговине, институције не могу без њих. У домаћинствима агрегате пали ко их има. Грејање на дрва и пелет је главно, али за рад грејних система опет је потребна струја.

"Као све гране, тако и наша грана трговачка отежано послује без струје из разлога што немамо 3-4 пута дневно по два сата, плус додатни трошак за нас јер агрегати троше огромне количине нафте", наводе трговци.

Из електропреносне мреже упозоравају да редукције струје могу да буду и чешће, ако тренутни план не донесе стабилизацију система. Блок два, иако га буду вратили у производни систем, не гарантује да криза неће да потраје ни после јануара.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво