Читај ми!

Влада усвојила измене закона – од 1. јануара 300.000 динара за прво дете, помоћ и при куповини стана

На седници Владе Србије усвојене су измене Закона о финансијској подршци породицама са децом које, између осталог, предвиђају да се од 1. јануара за прворођено дете једнократно исплаћује по 300.000 динара, сазнаје РТС. Друга нова усвојена мера популационе политике је право на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично-стамбене зграде или стана по основу рођења детета.

Помоћ породиљама за прво дете до сада је била 100.000 динара, а Влада Србије је на данашњој седници потврдила измене Закона о финансијској подршци породицама са децом, на основу којих ће тај износ од следеће године бити утростручен.

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом, а донета је одлука и о финансијској помоћи државе приликом куповине стана.

Друга нова мера популационе политике је право на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично-стамбене зграде или стана по основу рођења детета.

То право ће моћи да оствари свака мајка за дете рођено 1. јануара 2022. године и касније, под условом да је држављанин Србије, да има пребивалиште у Србији и да први пут стиче у својину породично-стамбену зграду или стан.

Право може остварити и мајка која је страни држављанин и има статус стално настањеног странца, ако је дете рођено на територији Србије или је држављанин Србије.

Изузетно, у случају смрти мајке детета, право може остварити отац детета.

Запошљавање најбољих студената 

Влада је усвојила Закључак о сагласности да Министарство здравља предузме мере из своје надлежности с циљем запошљавања најбољих 200 дипломаца медицинских факултета у здравственим установама. 

Влада Србије на овај начин подржава најуспешније студенте који су својим радом, знањем и трудом постигли изузетне научне и академске резултате и омогућава им да наставе своје усавршавање у областима медицине у оквиру државног система здравствене заштите.

На данашњој седници, такође, је усвојен Закључак о запошљавању најбољих 500 дипломаца средњих медицинских школа у здравственим установама.

Намера Владе је да допринесе поправљању старосне структуре кадрова у здравственим установама и побољшању нивоа здравствене заштите ангажовањем најбољих здравствених радника високе и средње стручне спреме.

Влада Србије усвојила је решење о престанку мандата директора полиције Владимира Ребића.

С циљем подстицања наталитета и мотивацију студената да се определе за рађање деце, Влада Србије препоручила је мере високошколским установама чији је оснивач Република Србија, а које се односе на услове за упис у наредну годину студија, број и термине испитних рокова, поступак мировања права и продужетка рока за завршетак студија.

Чланови Владе усвојили су закључак да се у складу са Уредбом којом се уређују мере за спречавање и сузбијање заразне болести ковид-19 на основу фактичког реципроцитета, прихвате потврде о потпуној вакцинацији које издају надлежни органи или установе Републике Кубе и Исламске Републике Мауританије.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи