Читај ми!

Како петарде могу да униште живот деци

Девојчица којој је у недељу петарда експлодирала у шаци задобила је тешке повреде ока и леве шаке, каже за РТС проф. др Марија Лукач из Универзитетске дечје клинике. Истиче да је шака детета делимично сачувана, али да је далеко од онога што би могло да се назове "нормалном шаком". Напомиње да декларације за пиротехничка средства нико не гледа и да један тренутак може деци да уништи живот.

Шеф Одељења неонаталне хирургије у Универзитетској дечјој болници у Тиршовој проф. др Марија Лукач рекла је да је девојчица којој је у недељу у шаци експлодирала петарда стабилно и ван животне опасности, али да је задобила тешке повреде ока и леве шаке.

"Шаку смо успели да сачувамо уз помоћ микрохирурга из Клиничког центра. Највише су били оштећени прсти. Успела је делимично да се сачува, далеко је то од онога што зовемо нормалном шаком. Реконструктивна операција је прошла заиста одлично, али трајне последице и поред тога ће сигурно да постоје и то врло озбиљне последице", казала је професорка.

Истакла је да је реконструкција могућа од делова шаке, али да је функција, чак и делова који су сачувани, под знаком питања, пошто ће одређени део имати функцију која није адекватна нормалној шаци.

"Тако да ће девојчица, нажалост, да пати због овога инвалидитета цео живот", навела је професорка Лукач и додала да се још не зна тежина повреде левог ока и да је испитивање у току.

Последице за цео живот

Нагласила је да незгоде изазване експлозивним направама, попут петарди и кућних ватромета,  могу да се спрече.

"Ако се деси, то пре свега изазива озбиљне повреде ока до губитка вида, озбиљне опекотине са ожиљцима за цео живот и мутилантне повреде шака, једне или обе шаке, које исто тако остају за цео живот. Мислим да родитељи треба да буду свесни да било која петарда или ватромет, ма колико они привлачно изгледали, они су пуни пиротехничких средстава који развијају високу температуру и имају велику снагу", истакла је докторка.

Додала је да се пиротехничким средствима највише повређују тинејџери до 16 година и деца од пет до девет година.

"То су деца која су апсолутно несвесна шта се налази у томе, а мислим да и родитељи нису довољно свесни какву опасност уносе у кућу, јер су то најчешће повреде које настају у кућним условима", навела је професорка Лукач и додала да се 70 одсто повреда догоди код куће.

Упозорила је да су то пиротехничка средства која имају одређену декларацију за употребу коју нико не гледа и да један тренутак може деци да уништи живот.

"Нека двоје или троје деце изгуби шаку, вид или има тешке опекотине, то је јако много и за ту породицу и за то дете", истакла је Марија Лукач и додала да има и много повреда које се решавају амбулантно.

Поручила је да петарде нису ни за децу ни за одрасле.

"Ја не волим да чујем петарду, не знам ко воли да чује петарду. Апелује се од заштитника животиња, па до нас лекара. Шта има у тој петарди? Толико има лепих начина да се човек забави за празнике", казала је професорка.

Нагласила је да, када је реч о ватрометима, то треба да буде у домену стручних људи.  

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво