Читај ми!

Део еколошких активиста прогласио победу, други настављају протесте, Вучић нове захтеве сматра политичким

Покрет "Крени-промени", један од организатора недавних протеста и блокаде путева, сматра да је повлачењем Закона о експропријацији и усвајањем измена Закона о референдуму и народној иницијативи испуњен договор, па одустају од поновне блокаде путева, али обустављају и планирану прославу. Ипак, "Еколошки устанак" је за данас поново најавио блокаду ауто-пута. Нове захтеве, председник Александар Вучић оцењује као политичке.

Посланици Скупштине Србије изгласали су измене Закона о референдуму и народној иницијативи, а са Андрићевог венца претходно је враћен и Закон о експропријацији.

Саво Манојловић из покрета "Крени-промени", једног од организатора недавних протеста против планова компаније "Рио Тинто" да изгради рудник у западној Србији, оценио је да је то победа грађана и Републике Србије.

"Ово је лекција за све политичке гарнитуре, ово је лекција за све будуће протесте, имајте фокусиране захтеве", поручио је Манојловић.

Сматра да је повлачењем Закона о експропријацији и усвајањем измена Закона о референдуму и народној иницијативи испуњен договор, па одустају од поновне блокаде путева, али обустављају и планирану прославу.

Ипак, Александар Јовановић Ћута из "Еколошког устанка" најавио је за данас поново блокаду путева.

"Све до испуњења нашег основног циља, а то је протеривања Рио Тинта из Србије. Наш основни захтев - све уговоре које су потписале све власти које су овде биле од 2004. са Рио Тинтом народу на увид", поручио је Јовановић.

Председник Србије Александар Вучић нове захтеве оцењује као политичке и истиче да је на грађанима да процене.

"Држава је испунила захтеве народа који тамо живи и ја сам слушао људе из долине Јадра који су директно угрожени, а не политичаре. Држава је показала грађанима добру вољу и испунила им чак и неке политичке хирове испуњавала", указао је председник.

Претходна два викенда у више градова у Србији блокиране су главне саобраћајнице. Два основна захтева била су измена Закона о референдуму и народној иницијативи и повлачење Закона о експропријацији.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво