Читај ми!

Пуштена у рад прва Национална платформа за вештачку интелигенцију у Крагујевцу

У Државном дата центру у Крагујевцу пуштена је у рад прва Национална платформа за вештачку интелигенцију у Србији. Суперкомпујтери, вештачка интелигенција су шанса и за Србију, можемо да будемо технолошки "хаб", рекао је председник Александар Вучић после отварања Центра.

Председник Александар Вучић поручио је да су суперкомпјутери, попут оног који је данас покренут у Државном дата центру у Крагујевцу, као и област вештачке интелигенције шанса и за Србију, за њен даљи развој, истичући да Шумадија данас има нешто што нема нико у региону.

Вучић је обраћајући се новинарима у Крагујевцу рекао да је у изградњу Дата центра уложено укупно 55 милиона евра, а да је само суперкомпјутер коштао око два милиона, те да је поносан што Србија то има.

"Дата центар у Крагујевцу је пет пута већи од оног у Београду. Ово нема нико у региону, али има Крагујевац, има Шумадија", рекао је Вучић.

Пуштање у рад прве Националне платформе за вештачку интелигенцију, и развој области вештачке интелигенције важно је јер ће наша деца, која би отишла, бар у Београд, а нажалост и у иностранство, имати прилику да живе и раде, да зарађују у својој земљи, у најбољим могућим условима.

Вучић је указао да је покретањем ове платформе, Србија ушла међу 26 земаља које имају нешто такво, а једна је од ретких земаља има свој Институт за вештачку интелигенцију.

"То оставља неслућене могућности за нас", нагласио је Вучић и навео да је земља много људи изгубила у претходним деценијама, који су отишли у иностранство, јер су тамо проналазили бољи посао и живот, али се сада први пут дешава да нам се људи враћају са другог краја света.

"Дошли су људи из Сан Дијега, који су радили у америчкој компанији "Нвидиjа", која нам је и продала суперкомпјутер, која је најбоља на свету и са којом је важно да сарађујемо. Много људи долази из иностранства, а држава ће вам за готово 50 одсто увећати плату, јер хоћемо да ствари гурамо брже напред", рекао је Вучић.

Испричао је да Уједињени Арапски Емирати имају два суперкомпјутера, и да нису задовољни са бројем података које могу да држе, као и да наша земља размишља, да можда, са још неким, уложи у још једну такву "машину".

"Они, када је неко онколошки пацијент, шаљу снимке у иностранство и гледају на који начин да се спроводи хемиотерапија, шта да ураде... Ми смо у стању, за 48 сати почињемо с тим, да све примимо из наших здравствених центара, болница, домова здравља, све снимке са мамографа, рендгенске снимке и да их овде обрадимо у једном дану, да не плаћате, да не чекате на иностранство. Тиме чувамо здравље и решавамо проблеме људи", појаснио је Вучић. 

Подсетио је да Србија ради на томе да се оснује институте за секвенцирање генома, што је процес кроз који се открива за сваког појединца чему је он склон, кад су у питању болести.

"Неко је склон изливу крви у мозак, неко има проблеме са крвним судовима, неко добијању рака... Када све то урадите, све те процене, резултат је да се продужује живот за 10-15 гподина... То су фантастичнре ствар. Нама би за то требало 10-15 година, али је све ово што Србија чини у домену вештачке интелигенције промена парадигме", рекао је Вучић.

Додатни објекти у оквиру Дата центра 

Навео је да ће у оквиру Дата центра бити изграђен и додатни објекат за податке МУП-а, Војске и БИА, што ће нити највећа база за све податке.

Цитирао је Стива Џобса, који је рекао да је "иновативност способност да се промена перципира као прилика, а не као претња". "Суперкомпујтери, вештачка интелигенција су шанса и за Србију, можемо да будемо технолошки 'хаб''", истакао је Вучић.

Много тога је у Шумадији почињало, ово почиње у Шумадији и Крагујевцу, поручио је Вучић и додао да у марту креће изградња обилазнице око тог града, и да се завршава уговор за првих пет од 22 километра.

Уз то, подсетио је да су планирана улагања од 250 милиона за термоелектрану-топлану, док 308 милиона коштају пречистачи отпадних вода и кишна и фекална канализација.

Дата центар у Крагујевцу су са председником данас посетили и премијерка Ана Брнабић, амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, као и директор владине Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић, а "добродошлицу" им је пожелела "Даца", дата-андроид, њихов виртуелни домаћин.

Посао центра је, каже, да споји два света, реални и виртуелни, да безбедно чува знање и податке из реалног света, грађана, привреде, државе, локалних самоуправа и комерцијалних корисника.

Додала је да је Дата центар у Крагујевцу пет пута већи од београдског и испуњава највише стандарде за овакав тип објекта, јединствен у региону по капацитетима и перформансама.

Председник је са домаћинима обишао просторију у којој борави део запослених, ИТ стручњаци, међу којима и "младе снаге", Исидора и Лука, двоје студената, које по завршетку факултета чека посао у Дата центру.

Иначе, Националнла платформа ће бити на располагању држави, локалној самоуправи, али и универзитетима, научно-технолошким парковима и стартап компанијама.

Захваљујући тој платформи, Србија је спремна да направи нови искорак у процесу дигитализације нашег друштва и обезбеди алат за још бржи и снажнији развој наше истраживачке и иновативне заједнице.

Влада Србије је изградњу Државног дата центра у Крагујевцу утврдила као пројекат од значаја за Србију, будући да је рећ о једној од капиталних инвестиција у том граду, вредна 30 милиона евра.

Тај пројекат допринеће унапређењу рада јавне управе, што убрзава процедуре и поједностављује свакодневни живот грађана и пословање привреде.

Дата центар се простире на 14.000 квадратних метара, а изграђен је за нешто мање од годину и по дана.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво