Читај ми!

Шта све можемо да учинимо да до пожара не дође и зашто за страх и панику нема времена

До пожара најчешће долази људском грешком због непажње и остављања грејних тела или пуњача без надзора. Чест узрок је и преоптерећена мрежа и неисправне инсталације, али је најважније да када избије пожар, људи савладају страх и панику и адекватно реагују, рекао је за РТС Недељко Гагић из Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуације.

Евидентно је повећање броја пожара на стамбеним и пословним објектима на почетку и у току грејне сезоне, упркос свим апелима Сектора за ванредне ситуације, које грађанима упућују преко средстава за јавно информисање и медија.

Разлози за то у овом периоду су исти као и ранијих година, а то је на првом месту преоптерећење електричних инсталација, неисправне електричне инсталације и остављање различитих грејних тела без надзора, каже начелник одељења Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Недељко Гагић.

У последње време су чести и пожари у тржним центрима, обично је реч о објектима од више стотина квадрата са великом количином различите робе која је направљена од запаљивог материјала и због тога се на таквим местима пожари брзо шире, што је праћено паником и страхом запослених и оних који се у тим објектима налазе, навео је Гагић.

"Зато је битно да грађани знају да макар у првим тренуцима морају да савладају страх и панику и да се у што краћем року упуте ка излазу, да заштите лице и дисајне органе, и сачувају се од штетног сагоревања", објашњава начелник одељења у Управи за ватрогасно-спасилачке јединице.

Интервенције на оваквим местима су и најзахтевније и у физичком и у психичком смислу за све учеснике у акцији гашења, јер је основни задатак ватрогасаца спасавање живота и здравља људи, односно оних који су директно угрожени пожаром.

"Због тога је важно да се ватрогасцима по доласку на место пожара одмах дају информације да ли се у запаљеном објекту налазе људи, колико их је и где се налазе како би ватрогасци-спасиоци прво усмерили све своје активности на спасавање тих људи, а затим на локализацију и ликвидацију пожара", истакао је Гагић.

Најчешћи узрок пожара је људски фактор, често је то непажња због журбе и остављање електричних уређаја упаљених без надзора – од пуњача мобилних телефона, лаптоп рачунара до укључених грејних тела, коришћења неадекватних продужних каблова који се под оптерећењем запале.

"Сви пожари, па и они са људским жртвама и великом материјалном штетом, настају као мали пожари и могу се угасити са противпожарним апаратом под условом да га имамо, да је у исправном стању и да знамо да га користимо", каже Гагић.

Ако се пожар догоди у стану у згради са више станова и спратова и не можемо да га сами угасимо, веома је важно да затворимо врата од просторије у којој је избио пожар, као и врата стана и обавестимо остале станаре зграде да је избио пожар и безбедно се евакуишемо на сигурно.

"Не сме се користити лифт, а ако је степениште задимљено, треба остати у стану, затворити врата, крпама затворити проток дима и, што је најважније, позвати ватрогасце и обавестити их у ком стану се налазите", наглашава начелник одељења Управе за ватрогасно-спасилачке јединице.

Опасности које вребају током одмора и празника 

Уколико остављамо стан на више дана због одласка на пут или одмор, треба искључити све електричне потрошаче који се могу искључити, а ако користимо течни гас, затворити вентил на боци.

Скоро сваке године имамо и тровања угљен-моноксидом у викендицама који је продукт непотпуног сагоревања када се укључују агрегати или друга ложишта која дуго нису коришћена.

"Све се мора прво проверити, јер је угљен-моноксид изузетно опасан и лакши је од ваздуха, због чега заузима горње слојеве. Не осећа се ни укус ни мирис и веома мала концентрација угљен-моноксида у простору може довести до тешког тровања опасног по здравље, а често и до смртног исхода", упозорио је Гагић.

Пред престојеће празнике, начелник одељења је апеловао на родитеље да не купују деци пиротехничка средства, пре свега петарде, јер се сваке године повређују деца која остају без прстију па и целих шака.

Уколико се таква средства ипак користе веома је важно да се користе на безбедан начин и да се води рачуна како се испаљују ракете и где ће оне да заврше како не би дошло до пожара.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво