Читај ми!

У Београду протест и шетња централним градским улицама због загађења ваздуха

Група грађана "Еко стража" организовала је протест у центру Београда због загађености ваздуха у градовима широм Србије. Одржана и протестна шетња централним градским улицама. Све је протекло без инцидената.

"Еко стража" наводи да је протест под називом "За бесопасан ваздух" организован поводом нереаговања Владе Србије на проблем загађења ваздуха на територији Србије који, тврде, има размере хуманитарне катастрофе.

Александра Кирилић из организације "Еко стража" истакла је у уводном обраћању на Теразијама, где је скуп почео, да је Београд најзагађенији град у Европи, а 15 градова у Србији је међу најзагађенијима на старом контитенту.

Изјавила је да су се окупили трећи пут како би указали на неактивност институција и власти у Србији, али пре свега јер је у септембру, како тврди, откривено да је Институт за јавно здравље "Батут" годину дана скривао податак о "црним тачкама", односно најзагађенијим деловима Србије.

Од загађеног ваздуха у Србији годишње умре 15.000 људи, рекла је Кирилићева, те додала да свако шесто дете у нашој земљи болује од астме.

Нагласила је да грађани не желе да живе у "златном добу, већ као сав нормалан свет", пренела је агенција Фонет.

После обраћања говорника, грађани су са Теразија кренули у протестну шетњу централним градским улицама.

Прошли су поред Скупштине града, преко Краља Милана и Славије. Иако су претходно најавили да је циљ протестне шетње Институт "Батут" у Улици доктора Суботића старијег, грађани су се зауставили код Карађорђевог парка у Булевару ослобођења, где је протест и завршен.

Како су навели, у Улицу доктора Суботића старијег нису ушли због пацијената који су хоспитализовани у околним клиникама.

Саобраћај је затваран у улицама којима се крећу грађани и по њиховом проласку је нормализован.

Како јавља репортер РТС-а са лица места, све је протекло без икаквих инцидената. 

"Еко стража" претходно је навела да на протест није било дозвољено доносити обележја политичких странака и истичу да је реч о грађанским протестима.

Данашњи протест био је први део протеста, а други део ће бити одржан недељу и две недеље касније у свим другим већим градовима Србије.

Организатори поручују да ће доносиоцима одлука дати рок 30 дана да реагују или ће уследити следећи протест који ће, додају, имати за циљ обуставу саобраћаја на радни дан у такозваном шпицу.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво