Читај ми!

Протести и блокаде путева у Београду и више градова Србије

Протест грађана и еколошких активиста у неколико градова Србије започео је раније најављеном једносатном блокадом саобраћајница. Као разлог за радикализацију протеста навели су усвајање Закона о референдуму и народној иницијативи и Закона о експропријацији.

Учесници протеста су се прво окупили испред Палате правде у Београду, одакле су се раздвојили у више група.

Агенција Фонет наводи да су акивисти невладиних организација и грађани блокирали саобраћај код Центра Сава у оба смера, и да је у истом тренутку из аутобуса изашло око 40 полицајаца у опреми за разбијање демонстрација.

Демонстранти су данас у Новом Саду блокирали Варадински мост, а како јавља извештач РТС-а ангажована је и Жандармерија.

Дошло је до кошкања грађана са припадницима Жандармерије. Саобраћај је у том делу града затворен.

Нешто раније, како јавља агенција Фонет, полиција је Сави Манојловићу покушала да уручи уручи решење о забрани скупа и покушаја једночасовне блокаде Мостарске петље и аутопута, али је он одбио да прими тај акт и најавио да ће се блокада, заказана у 14 сати, ипак одржати, без обзира на све последице, као и да је свестан да чини кривично дело.

Образложење за одбијање скупа, које је Манојловићу покушао да уручи команндир полицијске станице Савски венац Александар Крстић, било је у томе да је пријављен неблаговремено, тек у петак, а законски рок је пет дана, док је Манојловић објаснио да су спорне измене и допуне Устава, као и Закон о експропријацији усвојени у краћем року.

Крстић је Манојловића упозорио да блокада међународног Коридора 10 може да прерасте у кривично дело, али је и обећао да полиција неће реаговати ако их учесници протеста не буду нападали.

Манојловић је поручио да ће аутопут бити затворен и да неће бити напада на полицију, а припаднике МУП је позвао да буду суздржани.

МУП је издао и саопштење у коме обавештава јавност да је свака блокада саобраћаја кршење закона као и одржавање непријављених скупова.

У саопштењу МУП-а се, између осталог, наводи се да је "сваки непријављени скуп, а посебно онај који се одвија на путевима и мостовима је велики ризик и изазивање опасности по учеснике у саобраћају, као и учеснике скупа".

"Пошто скупови нису пријављени полиција не може да врши њихово обезбеђење и да гарантује безбедност. Сву одговорност за све што може да се деси сносе организатори непријављених скупова", каже се у саопштењу.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво