Читај ми!

Амбасадорка Србије Тамара Растовац Сиамашвили изабрана за председавајућег Извршног савета Унеска

Aмбасадоркa Републике Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили изабрана је, на 213. заседању, за председавајућег Извршног савета Унеска на период од две године.

Избор Тамаре Растовац Сиамашвили за председавајућег Извршног савета Унеска честитала је потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић, саопштено је из Министарства.

"Честитам амбасадорки на овом великом успеху за Републику Србију у најзначајнијој светској организација у области просвете, науке и културе", навела је Гојковићева.

Додала је да је избор представника Србије на ову високу функцију је снажна афирмација политика и активности наше земље на мултилатералном плану, доследног залагања за принципе Унеска, као и значајан показатељ уважавања рада амбасадорке Тамаре Растовац Сиамашвили у овој организацији.

"Посебно поздрављам чињеницу да је на ову позицију изабрана са изузетно убедљивом подршком од 56 гласова 'за' и 2 уздржана. Ово признање и одговорност која је поверена представнику Републике Србије на уверљив начин потврђује да наша земља на најширем међународном плану све више ужива поштовање захваљујући привржености принципима међународног права и универзалним вредностима човечанства", истакла је министарка културе.

Додала је да подручје и области рада Организације Уједињених нација за просвету, науку и културу на глобалном плану све више добија на значају у суочавању са глобалним изазовима.

"За Републику Србију су од посебног значаја активности Унеска у области културе, културног развоја и заштите културног наслеђа. Овим путем ће Република Србија, која је у потпуности посвећена циљевима и принципима Унеска, бити у прилици да пружи још снажнији допринос темељним вредностима и стратешким пројектима организације", поручила је у честитки Маја Гојковић.

Селаковић: Велика част

Министар спољних послова Никола Селаковић честитао је Тамари Растовац Сиамашвили на избору за председавајућег Извршног савета Унеска, истичући да је тим избором Србији и њој учињена велика част.

"Велики успех за нашу Србију и српску дипломатију, такође велика част за наше министарство и нашу амбасадорку", рекао је Селаковић, а саопштило Министарство спољних послова.

Он је нагласио да је то први пут да Србија добије овако високу позицију у тој међународној организацији.

Данашњи избор је, према речима министра, још једна потврда да је Србија у Унеску увазена као конструктиван и одговоран партнер и да наш стални представник, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили има изванредну професионалну репутацију у тој организацији.

Селаковић је изразио уверење да ће она функцију обављати часно и одговорно у свим доменима рада Унеска, и да ће упоредо са тим наставити да заступа државне и националне интересе Србије.

Тамара Растовац Сиамашвили је за амбасадорку Србије при Унеску именована 2019. године, а пре тога је обављала више функција у Министарству спољних послова у којем је ангажована од 1998. године.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво