Читај ми!

Због мурала Ратку Младићу у центру Београда протест и кордон полиције

Група активиста и грађана окупила се у центру Београда у знак подршке активисткињи Аиди Ћоровић која је приведена након што је јајима гађала мурал посвећен Ратку Младићу. Полиција je у Његошевој улици поставила кордон.

На скупу испред Дома омладине били су активисти, грађани, представници невладиних организација и неких опозиционих политичких странака.

Аида Ћоровић је нешто пре 19 часова пуштена из полиције након чега се обратила окупљеним грађанима испред Дома омладине.

Рекла је да су њена и реакција Јелене Јаћимовић, која је такође приведена, биле потпуно спонтане.

"То је био симболички чин, знамо да мурал неће бити оштећен јајима," рекла је Ћоровићева.

Активисти су се потом од Дома омладине упутили ка Његошевој улици где се мурал налази, али су заустављени – у тој улици, недалеко од мурала посвећеног Ратку Младићу, постављен је кордон полиције.

Како преноси Фонет око 20 присталица Ратка Младића појавило се вечерас у Његошевој улици, у тренутку када су организатори скупа подршке Аиди Ћоровић и Јелени Јаћимовић најавили да је скуп завршен, а грађани почели да се разилазе.

Они су се појавили иза кородна полиције који је спречавао грађане да се приближе муралу.

Иницијатива младих за људска права заказала је за данас уклањање графита Ратку Младићу на Врачару, али је МУП тај скуп забранио.

Активисткиња Аида Ћоровић и Јелена Јаћимовић су мурал гађале јајима, након чега их је полиција привела, а касније после подне и пустила.

МУП је саопштио да полиција не штити мурал, већ јавни ред и мир и контролише спровођење забране окупљања.

У том циљу су легитимисана сва лица, без обзира на њихов однос према муралу посвећеном Ратку Младићу, наведено је из МУП-а.

Припадници Министарства унутрашњих послова привели су данас шест особа због нарушавања јавног реда и мира у зони недозвољеног јавног окупљања, а поводом уклањања мурала, наведено је у саопштењу. 

Додаје се да су приведени Ј.А., А.Ћ. и још једно лице, које су дале подршку Иницијативи младих за људска права, као и навијачи Партизана Д. K., Л. М. код којих су претресом пронађени нож и два бибер спреја, и Ђ. П.

"У консултацији са дежурним тужиоцем и судијом за прекршаје, против свих приведених лица биће поднете прекршајне пријаве по Закону о јавном реду и миру, а против Д. K. и прекршајна пријава по Закону о оружју и муницији", наводи се у саопштењу МУП-а.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво