Читај ми!

Хаварија на гасоводу у Бугарској, Србија увезла пет милиона кубика из Мађарске, стабилизација снабдевања од 16 сати

Хаварија на гасоводу у Бугарској довела је до прекида испоруке гаса у појединим деловима Србије. Због тога је "Србијагас" увезао пет милиона кубних метара гаса из Мађарске и очекује се да ће од 16 сати бити стабилизовани сви системи у снабдевању гасом у Србији, рекао је директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Бугарска је обуставила доток гаса Балканским током у Србију и делимично Румунију. Разлог је хаварија, која се ноћас догодила на гасоводној мрежи старог гасовода кроз ту земљу, кажу у "Булгартрансгасу".

Бугарски медији преносе да су екипе убрзано раде на санирању гасовода, а надлежне службе истражују шта је узрок пуцања цеви.

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић потврдио је за РТС да је дошло до проблема у снадавању гасом јер су поремћени хидраулични параметри на гасоводу "Балкански ток".

Каже и да је "Србијагас" обезбедио интервентни увоз из Мађарске пет милиона кубиних метра гаса у дану и тиме ће се од 16 часова потпуности нормализовати снабдевање гасом.

С тим увозом и производњом гаса у складишту "Банатски двор", каже, Србија неће имати проблема у снабдевању.

Бајатовић каже да у овом моменту немају тачну информацију када ће бити отклоњен квар, али има наговештаја да би то могло бити од шест сати сутра ујутру.

Нови Сад без грејања и топле воде 

Услед хаварије на гасоводу у Бугарској, Јавно предузеће "Србијагас" у потпуности је обуставило испоруку природног гаса Јавном комуналном предузећу "Новосадска топлана", што је проузроковало прекид у испоруци топлотне енергије за грејање и припрему топле потрошне воде за све кориснике услуга "Новосадске топлане".

Нормализација у испоруци топлотне енергије за грејање и припрему топле потрошне воде за кориснике услуга "Новосадске топлане" уследиће након нормализације испоруке природног гаса и стабилизације техничког система "Новосадске топлане", саопштили су из тог предузећа.

Помоћник министарке енергетике Раша Kојчић каже да предузеће "Србијагас" чини све да обезбеди додатне количине гаса за стабилно снабдевање потрошача у Србији.

"'Србијагас' има налог да обезбеди додатне количине за новосадску топлану, као и да покрене своје планове за заштиту снабдевања тржишта у овом моменту", рекао је Kојчић.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво