Вања не може да чека

Највећи проблем зашто се трансплантација срца у Србији не ради пуних 11 година је, како наводе лекари, лоша организација. Ипак, за оне којима је трансплантација срца неопходна, оправдања не значе много.

У Србији би ове године поново могле да се раде трансплантације срца, јер су се стекли сви услови за то. Стручњаци тврде да имамо добре кардиологе и кардиохирурге и неопходну опрему, а да је највећи проблем организација.

Ипак, за оне којима је трансплантација срца неопходна, оправдања не значе много. Они који су успели да прикупе новац, по ново срце морали су у неки од европских и светских центара. Нажалост, има и оних за које није било спаса.

Осамнаестогодишња Вања Пилиповић, којој је неопходна трансплантација срца, лежала је претходних дана у Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње".

Непосредно пре катетеризације, екипа РТС-а није разговарала са њом, али је лекар пренео да се није уплашила и да је храбро поднела интервенцију.

Ипак, после свега, Вањин отац, нема лепе вести.

"Стање се погоршало, срчани мишић је радио 20 одсто, сада ради 15 одсто и јетра је увећана, почели су и унутрашњи органи да страдају", каже Перица Пилиповић, Вањин отац.

Највећи проблем зашто се трансплантација срца у Србији не ради пуних 11 година је, како наводе лекари, лоша организација.

Доктор Александар Оташевић кардиолог из Института "Дедиње" рекао је да први корак у организацији направљен новим законом о трансплантацији.

Још један услов, биће испуњен најкасније до пролећа, до када треба да буде основана Управа за биомедицину. Радиће 24 сата, седам дана у недељи и координирати центре у којима се раде трансплантације.

Стручњаци тврде да би било корисно организивати и едукацију свих који ће бити укључени у тај програм.

Пошто ова слика још неко време неће бити реалност у Србији, поставља се питање, због чега пацијенти којима је неопходна трансплантација срца, не могу у неке од иностраних центара, о трошку државе.

"Услов за закључење уговора је био измена закона о трансплантацији, што је сада учињено, тако да ћемо ових дана почети поново да преговарамо. Без закљученог уговора ми нисмо у могућности да шаљемо пацијенте", рекла је Светлана Вукајловић, директорка Републичког завода за здравствено осигурање.

Али, Вања не може да чека, за њу је сада значајан сваки тренутак.  Уколико сте спремни да помогнете новац можете уплатити на следеће рачуне.

ЗА ВАЊУ ПИЛИПОВИЋ ИЗ СОНТЕ, код Сомбора

Уколико желите да помогнете

Број динарског рачуна у НЛБ банци је 310-0210100336655-83 

У истој банци отворен је и девизни рачун 02-315-0031209.4

SWIFT:CONARS22- Acc No.USD 3582023703001

IBAN-International bank account number/ RS35310023150031209436

Број рачуна у Канадској банци, на име Синиша Зец
(дали су сагласност вањини родитељи)

TD Canada trust
273 6294709

Sinisa Zec

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво