Читај ми!

Сиви прстен чађи, загађујуће материје у ваздуху – цела Србија данас се гушила

Ваздух је данас био загађен у Београду, Ваљеву, Ужицу, Новом Пазару, Панчеву, Пироту и Смедереву. А шта су показивала мерења у том тренутку и како су то коментарисали надлежни?

Ваздух је данас био најзагађенији у Лазаревцу, а Земун и Нови Београд су били одмах иза Лазаревца. Станари насеља Сава Ковачевић често виде црни дим из топлане која се налази између стамбених зграда.

Грађани се жале да некад ни прозор не могу да отворе. Причало се да ће топлана бити угашена још пре 10 година, али то се није десило.

"Од топлане сами сте видели колико је било од ове топлане, то је црн дим био, свуда је било, сви су причали о томе", каже једна Београђанка.

И надлежни су потврдили оно што су Београђани данас буквално могли да виде својим очима. Сиви прстен чађи и загађујућих материја.

"Још у синоћњим сатима почеле су да расту концентрације честица које чине ваздух загађеним. Ваздух је био јако загађен у неким деловима града", наводи Андреј Шоштарић из Градског завода за јавно здравље.

У Лазаревцу је загађујућих честица било три пута више него што је дозвољено. Дунавска улица, Булевар краља Александра, Бранков и Железнички мост, били су под густим смогом. Надлежни тврде да је за ово доба године то нормална појава.

"Активирала су се индивидуална ложишта, саобраћај је ту као и целе године, а климатски услови су такви да погодују да се те честице спусте ниско где се мерења ваздуха врше и зато загађеност буде велика, а карактериситчно је када зађе сунце", додаје Шоштарић.

Јутрос се, уз загађење, на Београд спустила и густа магла па је тешко било разликовати шта је шта.

"Од те магле солитер се није могао видети, а има само овај паркић између нас. Јутрос је било страшно", кажу становници Београда.

Према подацима страних сајтова који мере загађеност ваздуха, Београд је јутрос био међу најзагађенијим градовима у свету. Ваздух је оцењен као нездрав, а ПМ честица је, према тим мерењима, било чак четири до пет пута више него што је дозвољено.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво