Читај ми!

Због пандемије и овогодишњи подаци о броју транспантација поражавајући

Професор Ђорђе Ћулафић, стручњак за трансплантацију јетре, наводи за РТС да је пандемија значајно утицала на смањење броја трансплатација и да на трансплатацију јетре у Србији тренутно чека 73 пацијента.

Пре пандемије коронавируса у Европи је сваког дана најмање 19 људи умирало чекајући на трансплантацију. Ковид 19 је додатно угрозио и те пацијенте и у многим земљама успорио и зауставио процес даривања органа и програм трансплантације.

Професор Ђорђе Ћулафић наводи да на трансплантацију јетре у Србији тренутно чека 73 пацијента.

"Тренутно се на листи налазе 73 пацијента, у међувремену нам се упокојило 14 пацијената не дочекавши да се уради процедура", наводи гост Дневника

Наводи да су подаци за ову годину поражавајући. 

"Ове године имали смо свега две трансплатације јетре што је више него поражавајуће. Прошле године нисмо имали ниједну, а у години пре пандемије имали смо 19. Тако да је сасвим јасно да је пандемија значајно утицала на смањење броја трансплатација. Сазнајем од колега из других трансплатационих центара да је свуда у Европи број трансплатација значајно смањен", наводи Ћулафић. 

Некада трансплатација неопходна у року од 24 часа 

Објашњава да су некада пацијенти у тако тешком стању да је неопходно у најкраћем могућем року наћи орган.

"Имали смо две такве ситуације када смо имали акутну инсуфицијенцију јетре код пацијенткиње старе свега 21 годину из Новог Пазара и код пацијента старог 37 година са акутном инсуфицијенцијом јетре изазваном хепатитисом Б. Пошто се у Републици Србији није радила трансплатација код акутне инсуфицијенције захваљујући уговору Министарства здравља Србије са Министарством здравља Италије, ми смо те пацијенте послали у Италију код нашег пријатеља и сарадника доктора Дарија Лоренција који је успешно извршио те две трансплатације код ових младих људи који су били витално угрожени и који сигурно не би дочекали седам до десет дана да нису трансплатирани", објашњава професор Ћулафић.

Наводи да свакодневно настављају припреме за остале пацијенте.

"Сваког пацијента којег означимо да је потенцијални кандидат за трансплатацију примамо на клинику, радимо мултидисциплинарну припрему у коју учествују све службе Клиничког центра, која јесте доста отежана али идемо до краја – одржавамо конзилијуме, редовно ажурирамо листу. Апсолутно се трудимо да пацијенте што чешће контролишемо, у случају погоршања да их примимо на Клинику и пружамо им помоћ како би премостили тај неки период док трансплатација поново не заживи", објашњава проф. Ћулафић.

Велика захвалност породицама донора

Наводи да никада нису експлантирали органе, а да не добију сагласности породице.

"Према томе, без сагласности породице нема експлантирације органа", поручио је Ћулафић.

Захвалио је породицама донора које су потписале сагласност да се донирају органи њихових најближих и тиме спасу животи пацијената.

"Овај хумани гест је немерљив, не може се поредити ни са чим", поручио је Ћулафић. 

Додаје да је овде важна и улога грађана и улога друштва, државе и здравственог система.  

"Ајде да поново организујемо емисије где би звали не само нас лекаре него и наше пацијенте који би испричали неку своју животну причу, како су живели пре трансплатације, како смо их трансплатирали, како живе данас. Све те приче су различите, ниједна није иста, али су све подједнако јако тужне, истините и које још увек трају захваљајући управо превасходно даривању органа", позвао је проф. Ћулафић.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво