Националне мањине уживају иста права

Србија је мултинационална и мултикултурална држава у којој све националне мањине уживају иста права, рекао министар Чиплић. Избор за савете националних мањина представља "веома важно питање" истакaо шеф делегације ЕУ у Србији Винсент Дежер.

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић рекао је да је Србија мултинационална и мултикултурална држава у којој све националне мањине, без обзира на величину, уживају иста права.

Чиплић је у Палати Србије, на заједничкој конференцији за новинаре свих партнера који учествују у избору за националне савете националних мањина навео да формирање посебних бирачких спискова, упис грађана у њих и сам избор представљају значајан напредак у унапређењу положаја мањина, не само у Србији већ и у региону.

Наводећи да је конференција организована да би се направио пресек свега онога што је до сада учињено на процедури за изборе, министар је рекао да су влада и његово министарство "у послу који се први пут ради у Србији, али и у земљама у региону, позвали европске и међународне институције да учествују".

Шеф делегације ЕУ у Србији Винсент Дежер истакао је да избор за савете националних мањина представља "веома важно питање" и да је за њих већ издвојено три милиона евра, као и да је било других донација.

Права националних мањина од великог значаја

"Европска унија придаје велику важност правима националних мањина, унапређењу и промовисању права, као и њиховом што бољем представљању", рекао је Дежер.

Дежер је навео да нови Закон о Националним саветима националних мањина представља велико достигнуће и пресудан корак у напорима Србије за унапређењем положаја националних мањина.

Према његовим речима, нови закон и избори представљају "врло важан елемент напредовања Србије према интеграцијама у ЕУ".

"ЕУ ће и даље помагати Влади Србије и Министарству за људска и мањинска права јер што је боља презентација националних мањина, то је демократија већа у једној земљи", рекао је Дежер.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Димитриос Кипреос оценио је да поступак једне земље са националним мањинама представља кључни елемент на основу кога се мери демократија у њој.

"ОЕБС у Србији већ ради на помоћи за успостављање климе у којој ће свако ко жели да учествује у изборима бити у потпуности информисан о том процесу", рекао је Кипреос и додао да је та институција посебно активна у јужној Србији.

Избори крајем маја

Нови Закон о Националним саветима националних мањина ступио је на снагу у септембру прошле године и од тог времена теку рокови за припрему избора који ће бити одржан крајем маја, или почетком јуна ове године.

Избори се организују за око 800.000 грађана Србије који се изјашњавају као припадници националних мањина, који ће учествовати у изборима за 19 националних савета, који ће се одвијати на целој територији Србије, у свих 167 општина, на најмање девет језика, по два изборна система.

Поред постојећих 15 националних савета, прилику за формирање по одредбама Закона искористиле су још и заједница Албанаца, Ашкалија, Чеха и Словенаца које ће по први пут употребити своје право на ову врсту организованог деловања и учествовати на изборима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи