Читај ми!

Облак прашине дуг три километра годинама задаје муке мештанима Куманице, има ли решења

У ивањичком селу Куманица мештани већ дуго имају проблем са прашином дуж три километра неасфалтираног пута Ивањица – Голијска река. Село припада подручју Резервата биосфере, а поред десетак кућа дуж трасе тог пута су и домаћинства која се баве туризмом.

Киша је сада само мало ублажила проблеме са којим су се мештани Куманице суочавали протеклог сушног лета.

"Немогуће је за живот. Децу не можемо да изведемо напоље, обрађујем малине, не можемо малине да обрађујемо, имамо стоку и то је проблем, све је проблем", каже Бојан Димитријевић из Куманице. 

Домаћинства, засади и обрадиве парцеле су тик уз пут, па и када се чини да је нема, прашина се диже. Наталожени слојеви остају, а проблеми се нагомилавају.

"Почеле су козе да се разбољевају, да не могу да дишу, да рипе. Ветеринар каже то је разлог, прашина. Узимају прашкасту храну и то се  вероватно у плућа сабија и не могу да једу", каже Милица Димитријевић.

Кроз Куманицу, село које се налази у Резервату биосфере, на путу ка Голији свакодневно пролазе туристи, али овом деоницом од три километра и велики број тешких камиона.

"Тај проблем може да се реши. Да се тај део, макар део тај где ми живимо асфалтира и да нам се квалитет живота једноставно побољша колико било, јер стварно су услови катастрофа", каже Горан Парезановић. 

У локалној самоуправи кажу да је за ту деоницу државног пута II-A реда урађена пројектно техничка документација и за то добијена грађевинска дозвола, а вредност радова процењује се на око триста милиона динара.

"Тренутно смо у преговорима са Министарством грађевинарства да пробамо да урадимо прву деоницу у дужини од километра, како бисмо најугроженије становнике чије се куће налазе и са леве и са десне стране дате деонице пута поштедели те прашине", каже Иван Мојсиловић, помоћник председника Општине Ивањица.

Макадамски део главног пута ка Голији годинама задаје муке мештанима овог ивањичког села, у коме предах од облака прашине имају једино у зимском периоду.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво