Читај ми!

Пола новца за набавку соларних панела даје држава – потребан је само један корак

Коначно се отвара могућност за веће коришћење соларне енергије у Србији. Грађанима ће за постављање панела половину трошка платити држава. А први јавни позив за субвенције Министарство рударства и енергетике објавиће почетком септембра. Пут до соларних панела претворен је у само један корак.

Домаћинства која желе да ставе соларне панеле на свој кров ослобођена су свих досадашњих административних услова, дозвола и локалних трошкова. Процедура потпуно поједностављена.

"Само један једини корак. Тај корак је да се обрате 'ЕПС Снабдевању' да желе да поставе соларне панеле. 'ЕПС Снабдевање' ће изаћи на терен и са њима потписати типски уговор за постављање соларних панела односно за производњу електричне енергије за њихове сопствене потребе", указује министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

С тим и грађани добијају нови статус "купац–произвођач" електричне енергије. А то значи, струју коју током лета произведу, а премаши њихове потребе, могу продати или најбоље, депоновати у ЕПС-овом електросистему.

"Сав вишак који у том тренутку не потрошите, а то ће врло често бити, ви предате мрежи. И након извесног времена, рецимо ноћу или у зимском периоду, ви тај вишак повучете натраг из мреже и трошите. Тако да се ради неко акумулирање енергије", објашњава Александар Цар са Института "Михајло Пупин".

Миодраг Вуковић из компаније "Консеко" указује да домаћинство од 60 квадрата отприлике троши 500-600 киловат-часова месечно.

"Што значи да је око пет киловата соларних панела довољно да се подмире потребе потрошње електричне енергије. Инвестиција је са ПДВ-ом око 4.900 евра. Ту има дванаест соларних панела, можемо да кренемо и са три соларна панела, где имамо један киловат и то је довољно да се месечно произведе 100.000 киловат-часова и смањи сопствени рачун за електричну енергију", наводи Вуковић.

Искуства земаља Европске уније показују да се таква инвестиција исплати за око седам година, а радни век соларних панела је 25 година.

"Наше процене су да сигурно у наредне три године минимум негде 700–800.000 домаћинстава може поставити соларне панеле и исплативост тих соларних панела постићи за неколико година", сматра министарка Михајловић.

Са више од 220 сунчаних дана у години спадамо у земље са великим потецијалом коришћења соларне енргије. Сунчево зрачење, за те намене, покрива целу земљу, а најјаче је на југу Србије.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се