"Тим снова" у Кембриџу

Пријемни за студије на Тринити колеџу у Кембриџу положила седморица ученика Математичке гимназије у Београду. У школи их називају "тим снова", јер су освајали бројна признања на олимпијадама из метематике, физике, информатике и астрономије.

Седморица ученика Математичке гимназије у Београду положили су пријемни за студије на Тринити колеџу у Кембриџу.

У школи их називају "тим снова", јер су и до сада доносили бројна признања са међународних олимпијада из метематике, физике, информатике и астрономије. За тај колеџ пријавило се 1.200 кандидата, а прима се само 200.

Од следећег октобра стазама Исака Њутна требало би да корачају Душан Милијанчевић, Душан Перовић, Михајло Цекић, Лука Милићевић, Огњен Ивковић, Александар Васиљковић и Никола Мркшић.

Ови талентовани ученици су изабрали различите смерове природних наука и они су прва генерација младих математичара која се од седмог разреда основне школује у Математичкој гимназији.

У школи кажу и да је једна ученица положила пријемни за студије на Оксфорду, али и да се до сада никада није догодило да седморо ђака истовремено положи пријемни на Кембриџу. Средњу школу, као најталентованији, завршавају у менторском одељењу.

Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић је рекао да ученици имају одређен број часова подељни у мале групе где раде са најбољим професорима, и имају директну комуникацију са њима.

Према његовим речима, није исто то кад професор има двадесет или кад има пет ђака у групи и када може сваком да посвети довољно пажње.

Сва седморица имају стипендије Фонда за младе таленте, министарства науке, а добијају и награде за освојне медаље. Међутим, да ли ће заиста и отићи на Кембриџ, зависиће углавном од тога да ли ће добити стипендију колеџа, јер је за студије потребно 23.000 фунти.

Недавно је најављено и оснивање фонда за пружање финансијске помоћи српским студентима који упишу студије на Кембриџу. Услов је да се по добијању дипломе врате у земљу и у њој раде.

Фонд за младе таленте ове академске године са по 25.000 динара месечно финансира 1.000 академаца са просеком изнад 9,17.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво