РТС најгледанија српска телевизија

Радио-телевизија Србије најгледанија је српска телевизија, и то три године заредом, званични су подаци независних агенција. Однедавно, први у региону, на експерименталном 27. каналу, са Авале, РТС емитује дигиталну слику.

Захваљујући великој инвестицији дигитализацији, РТС је  закорачио у будућност.

Све телевизије у окружењу то треба да учине до 2011. године, а крајњи рок, према европским стандардима, јесте 2015.  

Док сви не пређу на дигитални пријем уз помоћ сетобокса, уређаја који дигитални сигнал претвара у аналогни, а кошта од 30 до 50 евра.

Бранка Хинић-Ружић финансијска директорка РТС-а каже: "Није пословна тајна ако вам кажем да годишње улажемо по 8 милиона евра у снимање домаћих серија и домаћег програма, по 8 милиона у спортски, забавни и филмски програм. До краја деценије уложићемо у дигитализацију готово 20 милиона евра и постаћемо технички најопремљенија телевизија у региону. То је омогућила подршка гледалаца и претплата са којом су подржали свој Јавни сервис".

Тако ће РТС, за две године, имати 8 дигиталних тв канала, по 4 на сваком, и око 16 радио канала.

Све то, РТС постиже захваљујући сопственим средствима, комерцијалним кредитима и уз подршку грађана.

"Као у већини европских земаља, нема сумње да грађани Србије показују спремност да улажу у одржавање РТС-а и Јавног сервиса Војводине. Од почетка увођења тзв. претплате, у Београду се наплаћује изузетних 73 одсто што је, практично, горња граница према тренутним законским условима, У Војводини је просечна наплативост за последње 3 године, такође, већа од 71 одсто. У Крагујевцу, за исти период проценат износи око 55. Проблем наплате постоји на Југоистоку Србије, који је у тешкој социјалној ситуацији", рекао је Жарко Палија руководилац Сектора за претплату.

Он је додао  да су грађани схватили важност улагања у професионални и објективни јавни сервис.

"Очекујемо промене законских решења и повећање степена наплате, па да се тиме терет издржавања јавних сервиса равномерно распореди на све грађане, изузев оних који су по закону ослобођени овог плаћања. Могу да кажем да су грађани у јуну ове године, у јавни сервис уложили 6,2 милиона евра, а да РТС-у од тога припада 4,8 милиона евра", рекао је Палија.

"Са задовољством потврђујем да еминентна ревизорска фирма Дилојт, која контролише наше финансијско пословање, констатује да РТС послује стриктно по закону и са добитком. Ми смо данас, за српске прилике, велика компанија са годишњим обртом од око 100 милиона евра и са 4 хиљаде запослених. То омогућава крупне инвестиције у програм и технику", каже Бранка Хинић.

Једна таква инвестиција је и Песма Евровизије, са којом је РТС тријумфовао и за коју странци тврде да је најбоља и најгледанија од када се одржава тај музички фестивал, као и управо завршено Европско првенство у фудбалу.

Радио-телевизија Србије спрема се за нове, велике испите већ у августу Олимпијске игре, обележавање 50 година рада ТВ Београд у септембру, завршетак грађевинских радова на Авалском торњу у октобру и следеће године производњу ТВ сигнала са београдске Универзијаде за телевизије широм света.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара