Читај ми!

"Тако мали да би у срце стали"- Компанија "Делез" донирала средства за неонатолошке јединице

Највећи трговински ланац у земљи компанија "Делез" Србија донирала је УНИЦЕФ-у 200.000 евра за модернизацију и опремање неонаталних јединица у нашој земљи.

Ово је ове године највећа донација приватног сектора која ће омогућити набавку првог транспортног возила за децу и апарата за терапијску хипотермију новорођенчади Центру за неонаталогију у Крагујевцу као и један апарат за терапијску хипотермију новорођенчади Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине из Новог Сада.

Донацијом ће се обезбедити и стручна едукација лекара, медицинских сестара и сарадника за примену најновијих знања и процедура у неонатологији.

"Ово је прво транспортно возило намењено превремено рођеним бебама и деци узраста до 18. година. Изузетно важна донација за наш Центар и Клинику за педијатрију који су сада опремљени да пружају негу најугроженијим превремено рођеним бебама у ситуацијама када је сваки тренутак кључан за њихово преживљавање. Огромна је захвалност свих нас који бринемо о превремено рођеним бабама, трговинском ланцу "Делез" Србија који је препознао важност ове кампање и донирао значајна средства. Велико хвала и УНИЦЕФ-у који је годинама уз нас и од кога смо од почетка ове године добили већ два реанимациона стола, три инкубатора и пет инфузионих пумпи", изјавила је директорка Клинике за педијатрију УКЦ Крагујевац, проф. др Анђелка Стојковић.

Транспортно возило ће омогућити да најугроженија превремено рођена и болесна новорођенчад на време и безбедно стигну до најближе јединице за неонаталну интензивну негу и тиме се омогући њихово преживљавање и стручно збрињавање.

Стручна едукација лекара, медицинских сестара  и сарадника допринеће да све јединице за интензивну неонаталну негу досегну европске стандарде у овој области и спровођење принципа породично орјентисане развојне неге као виталног корака ка побољшању исхода у погледу смртности, болести и развоја деце рођене пре времена и са здравственим компликацијама.

"Увек смо веома поносни и срећни када смо као компанија у прилици да пружимо подршку локалној заједници у којој живимо и радимо. Неонаталне јединице су изузетно важан сегмент здравственог система и зато је донација намењена њиховој модернизацији темељ здравијег и лепшег одрастања будућих генерација и деце из Крагујевца, Војводине, као и осталих крајева Србије. Пандемија вируса и последње две године показале су нам колико је важна солидарност са онима којима је потребна подршка, али и да једино одговорним приступом и удруживањем можемо покренути значајне иницијативе и учинити наше окружење бољим местом за живот" - рекао је Јан-Вилем Докхејр, генерални директор компање "Делез" Србија.

Сарадња трговинског ланца Делез Србија и УНИЦЕФ-а започета је прошле године када је покренута кампања "Рачун заокружи, живот продужи" у оквиру које купци заокруживањем рачуна у Маxи, Мега Макси, Темпо и Шоп & гоу продавницама свакодневно пружају подршку прикупљању средства за опремање и модернизацију неонаталне службе у Србији.

"Подршка компаније Делез Србија је изузетно важна за УНИЦЕФ Србија, јер представља одраз истинског поверења између два партнера и заједничку визију како да се подрже најосетљивији чланови нашег друштва, а то су свакако превремено рођене бебе. Овом донацијом значајно ћемо унапредити степен опремљености неонаталне службе у Србији и омогућити да деци у Србији, без обзира на место становања, буду доступни најбољи услови за лечење тј. њихов опстанак и развој", изјавила је Дејана Костадинова, директорка УНИЦЕФ-а у Србији.

Како је додала, поред најсавременије опреме у коју спада и транспортно возило и други медицински апарти које ћемо набавити захваљујући вредној донацији компаније Делез Србија, за сву децу једнако је важно да увек, а посебно у ситуацијама њихове највеће осетљивости, као што су превремено рођење и болест, осигурамо да контакт са мајком тј. родитељима буде сталан јер је кључан за стимулацију развоја детета, а тиме и њихово брже и успешније оздрављење.

"Зато у оквиру донације настојимо да модернизацијом интензивних нега ојачамо капацитете и институција и професионалаца за примену највиших стандарда у неонатологији који укључују и принципе породично оријентисане развојне неге", рекла је Костадинова.

Захваљујући сарадњи са водећим националним стручњацима из области неонатологије, УНИЦЕФ је од 2017. године до данас дефинисао низ мера којима су подржане јединице за интензивну неонаталну негу у осам здравствених установа у Нишу, Крагујевцу, Београду и Новом Саду.

Током ових пет година, УНИЦЕФ је  уложио 53.210.532 динара у модернизацију рада неонаталне службе у Србији  и наставља свој рад у сарадњи са Министарством здравља које је подржало и кампању "Тако мали да би у срце стали".

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво