Читај ми!

Завршни радови у КЦС, Вучић: Изгледаће као спејс шатл

Клинички центар Србије, где су у току завршни радови на реконструкцији и изградњи највеће здравствене установе у земљи, данас је обишао председник Александар Вучић. Навео је да је у прву фазу радова у КЦС уложено 69 милиона евра, у другу још 43 милиона, укупно сто дванаест милиона евра.

Нови, реконструсани Клинички центар Србије биће један од највећих и најмодернијих клиничких центара у Европи, поручио је председник Александар Вучић након обиласка, и истакао да ће прва фаза радова на реконструкцији и изградњи, која је у току, бити завршена до 1. децембра.

"Изгледаће као спејс шатл за Србију и српске прилике за неки месец", констатовао је Вучић. 

"Поносан сам на оно што сам видео данас у КЦС. Ово су невероватне промене, ово је нови Клинички центар. Пресрећан сам, за ово живите, радите борите се, за ово улажете огромну енергију, налазите новац, да би људи живели боље, да можемо да лечимо старије, децу, да сви имају најбољу могућу негу и заштиту", рекао је Вучић новинарима.

Он је навео и да је само у прву фазу радова у КЦС уложено 69 милиона евра, у другу још 43 милиона, што је укупно 112 милиона евра, што је огроман новац који је, како је рекао, држава издвојила само за КЦС.

Захвалио је и лекарима који примећују колико држава улаже у здравство.

"Ми овако нисмо улагали 50-60 година, а и оно што смо радили све је стало 1986-1987. године... Поносан сам што сам данас овде и што ће Србија да има један од највећих и најмодернијих клиничких центара у Европи", рекао је председник Србије.

Ту, каже, раде и радиће врхунски лекари, дивно медицинско особље, биће готово 900 лежајева интензивне и полуинтензивне неге.

Указао је да собе изгледају као болничко-хотелске, на највишем нивоу, да је свуда разведен гас.

"Опрема је набоља и најскупља, европска и светска, углавном Дрегер, Мезер, Сименс... Све најбоље. Ово ће људи моћи од Нове године да користе, од ургентног пријема, до дневне болнице и других ствари", додао је Вучић.

Он је указао и да завршетак новог КЦС и пресељење појединих служби и клиника ту, ослобађа неке болничке капацитете.

У том смислу, рекао је да ће разговарати са министром здравља Златибором Лончаром и директорком Клинике за онкологију Даницом Грујичић, о новој онколошкој клиници, због све већег броја људи који болују од рака.

"Да им помогнемо да то буде на изузетном нивоу, као у Немачкој, Француској, развијеним европским земљама", рекао је Вучић.

Обнавља се и КЦ Војводине, издвојено 28 милиона евра 

Вучић је подсетио да се обнавља и КЦ Војводина у Новом Саду за шта је издвојено 28 милиона евра, те да се чека ЕИБ како би се завршила припрема за изградњу КЦ Крагујевац, што ће коштати 35 милиона евра, уз много болница и домова здравља који се свуда раде.

"То је показатељ не само бољег животног стандарда, већ и бриге за најмлађе и најстарије. Овај КЦС, понос и дику Србије, оставићемо генерацијама које доказе", рекао је Вучић.

Замолио је извођаче радова за разврше све до 1. децембра, на радост Београђана, али целе Србије, јер у КЦС долазе не само људи из целе наше земље, већ и из региона.

Вучић је рекао и да ће нова ковид болница у Новом Саду бити завршена до 5. септембра, а да су му лекари пренели да је тренутно у ковид болници у Батајници хоспитализовано 94 пацијента.

"Очигледно да нећемо лако моћи да избегнемо, и због недовољне вакцинације и због природе вируса, тај четврти талас, али верујем да ћемо захваљујући тим новим капацитетима моћи то да превазиђемо на најбољи могући начин", рекао је Вучић. 

Радови теку по плану 

Упитао је надлежне и раднике, који су га дочекали аплаузом, да ли ће завршити до децембра, како је планирано, и од њих добили уверавање да ће радови до тада бити завршени, према плану.

"Знам да је велики посао, две су фазе... Хвала вам на труду, раду и енергији", захвалио је Вучић радницима у Клиничком центру.

Упитао их је и да ли им се плате исплаћују редовно, јер је то, каже, најважније, на шта су радници одговорили потврдно.

У изградњи је и нова гаража, која ће имати 625 места, а Вучић је констатовао да никад није довољно, и да би било потребно бар још хиљаду места.

Председнику су извођачи представили план будућег Клиничког центра и распоред одељења, клиника и служби.

Вучића је занимало и шта ће бити са простором Ургентног центра, чије би службе требало да буду пребачене у нову зграду, а министар здравља Златибор Лончар је рекао да ће у тај простор моћи онда да се преселе неке клинике, попут "Светог Саве" или ортопедије...

У нове, завршене просторе у Фази један ће се уселити службе које се тренутно налазе у Ургентном центру, постојећа Поликлиника, као и Служба ургентне медицине у Ургентном центру са пет операционих сала, службом за ангиографију и два кабинета за ендоскопију.

Такође, ту ће бити и полуинтензивна нега са 594 кревета, интензивна нега са 231 креветом, амбулантна поликлиника и дневна болница, 21 операциона сала, као и једна хибридна сала.

Уселиће се и комплетно Одељење за дијагностику и Одељење нуклеарне медицине, проширене лабораторије и докторске ординације.

Фаза један имаће 825 болесничких кревета. Грађевинска дозвола за реконструкцију и изградњу КЦС добијена је 2016. године за прву и другу фазу изградње.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво