Читај ми!

Чувајте новчанике, вађење нових докумената може бити скупо

Само онај ко је макар једном изгубио новчаник зна какав је то стрес и мука. Више од 15.500 динара кошта добијање нових докумената, а некад траје и дуже од годишњег одмора. На сву срећу, има и оних који новчаник пронађу, па обрадују власника.

Док не изгубимо новчаник или нам га неко не украде и не помишљамо на то колико све оно што се у њему налази може озбиљно да нас кошта. Новац без кога останемо, биће мањи трошак од оног који нас очекује за издавање нових докумената и картица. Документа треба раздвајати од новца, али многи то схвате тек када сами искусе овакву невољу.

"Треба много новца и времена, не можете све тако брзо да одрадите", каже Ангелина Филиповић, Београђанка која је пронашла новчаник и вратила власнику.

Најважнији документ који поседујемо је лична карта, зато је најбитније да прво њу пријавимо најближој полицијској станици.

Цене за издавање изгубљених и истеклих личних карата није иста, па ћете за изгубљену, уместо једне, платити две таксе.

"Попуњавате пријаву нестанка личне карте и доноси се решење о оглашавању личне карте неважећом и то се таксира у износу од 1.698 динара. Одмах по доношењу тог решења, прима се захтев о издавању нове личне карте и то кошта 1.155 динара", каже Драгана Ђокић из МУП-а Србије.

Само израда личне карте, коштаће вас 2.850 динара. А шта је са саобраћајном, возачком и привременом дозволом које се често уз остала документа нађу у новчанику.

"Такса која се прилаже уз захтев за саобраћајну дозволу 3.920, за пробну дозволу 2.214 и за возачку 2.175 динара", каже Драгана Ђокић.

Збирно, за сва три документа биће вам потребно 8.290 динара. Највише ће вас ипак, коштати издавање новог пасоша који сте можда носили међу документима у неком већем новчанику – 900 динара за решење о оглашавању нестанка и 3.600 динара за захтев за издавање новог путног документа.

Ни платне картице неће вам створити мање проблема. Ако су се нашле у новчанику који сте изгубили, требало би да што пре одете до банке и онемогућите њено коришћење. Негде ћете израду платити, негде не, што ће зависити од тога да ли је картица изгубљена, украдена или је у питању нешто треће.

И губитак здравствене књижице неће проћи бесплатно, јер ћете за издавање нове платити око 500 динара.

Сачекајте седам дана, можда се јави поштени налазач

Уколико сте остали без новца или, још горе, без докумената, сачекајте, ипак, да прође бар недељу дана пре него што их прогласите неважећим јер постоје поштени налазачи, који ће на неки начин покушати да вам врате оно што сте изгубили.

Београђанка са почетка приче, пронашла је ових дана новчаник и вратила га власнику.

"Ту је била комплетна документација и врло мало новца", каже Ангелина и додаје да је власника пронашла тако што је отишла у банку пошто је нашла и картице. 

Чувајте новчанике, јер можда нећете бити те среће да их пронађе неко попут Ангелине.

Ако изгубите и документа, вађење нових може вас коштати папрено, често више од новца који се у њима затекао.

Из онога што смо досад чули, ставили на папир па сабрали, тврдимо, да вам овај пех може извући из џепа 15.640 динара.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво