Читај ми!

Кисић Тепавчевић: Аутори извештаја о злостављању у домовима одбили да учествују у раду комисије

Представници Иницијативе за права особа са менталним инвалидитетом, у чијем су извештају изнете тврдње о злостављању деце са сметњама у развоју и инвалидитетом у установама социјалне заштите, нису прихватили позив да учествују у раду стручног тима који ће проверавати те наводе, изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Министарка је казала да је позвала представнике те иницијативе да заједно формирају комисију у коју ће бити укључене и друге невладине организације, Заштитник грађана и представници других министарства како би се испитали наводи из тог извештаја.

''Хтела сам заједничким радом да увидимо где можемо прво да делујемо, уколико постоји потреба за тим. Нажалост, колегинице из Иницијативе нису спремне да учествују у нашем заједничком раду, али њима је позив стално отворен'', казала је Кисић Тепавчевић у Београду.

Министарка наставља да ненајављено обилази установе социјалне заштите које се помињу у том извештају истичући да су стандарди у тим установама ''онакви какви су у систему социјалне заштите'' и да нису идеални, али да се тежи ка томе да се побољшају.

''Оно ка чему тежимо, а за шта су потребне године, је да се што мање деце прима у установе социјалне заштите, а да што већи број остане у биолошкој породици, а када то није могуће, у хранитељским породицама'', рекла је Кисић Тепавчевић.

Нагласила је да су обиласци установа стални и да се то не ради због медија који су, како каже, последњих дана испратили сваки њен корак, већ да би се утврдили услови боравка за децу, квалитет пружене неге, рад запослених.

На питање, ако су обиласци установа стални, како је ресорно министарство било изненађено извештајем невладиних организација, Кисић је казала да је у октобру 2019. године потписан споразум да се спроведе мониторинг у који су били укључени и представници министарства, а да за време и након посета тим установама није било ниједне пријаве и притужбе да се ургентно реагује.

За децу је најбоље да остану у биолошкој породици

''Зато нас је изненадила реакција у медијима и објављивање скандалозних наслова који не одговарају стварности. Нико не пориче да би за децу било најбоље да нису у тим установама, јер ни хотели са пет звездица нису адекватан смештај за њих. За њих је најбоље да буду у породичној средини јер једино тако имају услове да се развијају'', рекла је Кисић Тепавчевић.

Министарка је казала да је у прошлој години број деце са различитим здравстевним поремећајима која су смештена у хранитељске породице већи у односу на претходне године и да је постигнут значајан напредак, али да је потребно још да се ради.

''Морамо много да радимо на свести људи колико је значајно да деца остају у биолошкој породици и да ојачамо капацитете тих породица, иако су била значајна улагања у претходном периоду.

Навела је да је у току израда стратегије деинституционализације као циља у развоју система социјалне заштите и да су за њемо споровођење потребне године, те да ни у једној земљи та стратегија није комплетна.

''На томе треба да радимо, да јачамо свест да деца се различитим поремећајима здравља, пре свега са поремећајима у развоју итекако могу да прузе свој максимум и развију своје капацитете у биолошкој породици, али и у хранитељској'', рекла је Кисић.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се